Реклама / Ads
6| 5741 |30.07.2010 НОВИНИ

Министър Трайков брани EVN, бърка географията

.
Трайчо Трайкив
Родопската каскада „Горна Арда" е хубав проект, който ще се реализира от западен чуждестранен инвеститор в лицето на EVN и ще осигури много работни места в западналия район на град Мадан.
 
Това коментира енергийният министър Трайчо Трайков на извънреден брифинг, бъркайки географски, че каскадата е разположена на територията на кърджалийската община Ардино. Целта на министъра беше да отговори на обвиненията на бившия енергиен министър Петър Димитров, който попита в парламента, защо EVN е избрана за инвеститор в „Горна Арда" без конкурс. Съмненията за конфликт на интереси и лобиране в полза на австрийците са насочени към Трайков, който преди да стане министър, работеше като прокурист в дружеството EVN.

Миналият понеделник Националната електрическа компания и ЕVN подписаха във Виена споразумение, според което австрийската компания ще придобие 70 процента от собствеността на каскадата „Горна Арда" срещу сума от 1,3 млн. лева за реализацията на проекта. Българската страна остава само с 30-процентен дял, който обаче според Трайков е достатъчен, за да защити родния интерес в този проект.
За пореден път БСП безсрамно забъркаха моето име по начин, който им се струва, че обслужва техните политически цели. Основните въпроси бяха както си ги поставят от БСП: първо, защо се започва един проект, когато не е ясно колко цента ще струва електроенергията от нея.
Много просто, господа, започва се, защото се предвижда основното финансиране, огромната част от инвестицията да бъде направена от чуждестранен инвеститор. Това е истинска инвестиция в продуктивна мощност, даваща работа на 2500 човека, а заедно със съпътстващите дейности - на 5000 души, изтъкна Трайков. Той отговори и на нападките защо австрийците са избрани без конкурс. Обяснението било просто - става въпрос за отношения между EVN и „Джейлан". Информацията, с която аз разполагам, е, че преди EVN да се разбере с „Джейлан" за прехвърлянето на акциите на „Джейлан", последните са преговаряли с поне десет други компании, всяка от които би могла да стигне до тази договореност, аргументира се Трайков.

Трайков не каза обаче нищо за скока на цената, която преди 7 години е била около 330 млн евро, а днес вече е близо 500 милиона без нещо да се е променило в Родопите. Не коментира и фактът, че "Горна Арда" ще произвежда само 1-2 процента от родната електроенергия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5009 |29.07.2010 Прокуратурата погва нов министър на Станишев . 8| 5351 |29.07.2010 Димитров: Бюджетът е сбъркан, все едно дядо Коледа да дойде през лятото . 13| 4816 |26.07.2010 Родители на война срещу министър Игнатов . 6| 5567 |23.07.2010 Ексминистър съди България за клипа с ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads