Реклама / Ads
0| 2355 |28.09.2022 НОВИНИ

Министерството на културата обеща пълно съдействие за ремонта на Народния театър след бурята

.
Източник: БГНЕС
Министерството на културата ще предостави пълно съдействие за възстановяване на щетите по сградата на Народния театър „Иван Вазов“. Причината – след бурята в София снощи таваните на емблематичната сграда протекоха. От ведомството на Велислав Минеков уточняват, че все още не са получили официално писмо от ръководството на театъра с конкретно искане за финансова подкрепа.

От Министерството на културата поддържат постоянна връзка с директора Васил Василев, става ясно от прессъобщение от страна на ресорното ведомство.

 

Днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, която е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

 

„Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай че такива са необходими“, обявиха от ведомството.

 

„В случай на такава необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър „Ив. Вазов“ може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата“, пишат от МК.

 

Всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на Народния театър „Иван Вазов“ следва да бъдат съгласувани с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

 

„Министерството на културата, като принципал на всички свои второстепенни разпоредители с бюджет, оказва пълно съдействие и подкрепа за функционирането им според възможностите си и е готово да разгледа всяко едно отправено по съответния ред заявление за съдействие“, гласи съобщението на ведомството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4028 |27.09.2022 Любомир Аламанов: Кампанията е доста слаба, обещанията са смешни, обзема ме чувство на срам . 4| 2457 |21.09.2022 Кадиров обеща да изпълни на 100% заповедта на Путин за мобилизацията . 0| 2415 |19.09.2022 Пекин смъмри САЩ за обещаната защита на Тайван при китайска инвазия . 0| 3092 |15.09.2022 Ивайло Калфин: Липсват идеи за бъдещо управление, раздават се шамари, обещава се Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads