Реклама / Ads
7| 6466 |20.07.2018 НОВИНИ

Мира Радева: Трябва да се събудим, властта изглежда стабилна без алтернатива

.
Мира Радева Източник: БГНЕС
Истинската причина властта да излежда стабилна е в това, че не е ясна политическата алтернатива. Ясно е, че за да има сериозна промяна, трябва да има нова алтернатива. Но никой не излъчва ново мислене. Така социоложката Мира Радева коментира преминалия политически сезон.
 

Много тежка дрямка ни налегна. Трява да се събудим. Щом сме членове на ЕС, значи сме направили демокрацията. Не е така. Трява да мислим. Различното мнение те провокира, кара те да мислиш, а ние сме заспали. От едната страна има церемониалмайстори - председателството. Те не водят до истинска промяна. Борисов си изигра ролята. От една страна - това. От друга страна - дребнотемие. И едно голямо презрение. Винаги има някакви димки - като козите на баба Дора. Не може да се подхожда с такова презрение към българската държавност, обясни тя пред bTV.

 

Имаше една телевизия /б.р. BiT/, която даваше възможност на алтернативни мнения. Но се намери бързо някой да я спре. Българска секция на радио "Свободна Европа" ще даде въздух на журналистите, които искат да изразят честно мнение. Ще е провокация в журналистческата среда, коментира тя новината за радио "Свободна Европа", каза още тя.

 

Очевадно е недоверието. Но това е дълбок процес в българската народопсихология. Ние имаме рядко доверие в българската държавност. Винаги е идвала отвън. Недостатъчно сме се борили за собствената си свобода. Дават ни я. Но сякаш сме второ качество.

 

Важно за нас е усещането за колективност, заедност, как браним личния си интерес от интересите на институциите. Може да не са прави от агенцията по храните, но ако кажем, че баба Дора е права, слагаме кръст на държавността на нашата заедност. Мисля, че дори в отношенията между хората това отношение за липса на съпричастност е страшно, коментира тя проблемите около чумата в Странджа.

 

Тя коментира и конфликтите в коалицията: Точно такъв бе и конфликтът между десните. Борисов е най-ловкият политик за периода на прехода. Той умее да прехвърля топката , когато не му трябва. Умее да излезе сух от водата. Патриотите изместват акцента на политическото влияние в друга посока.

 

Тя не подмина и проблемите в червената партия: Имаше надежда за промяна в БСП. Но тя продължава да тъпче на място. Това, което виждам, че е крайно време да проумеят, че ентусиазъмът около Корнелия Нинова не дават резултати. Те са едни кученца, които подлайват около властта, но не произвеждат резултат, посочи тя.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3990 |20.07.2018 НПО-та алармират, че реформата в ТЕЛК ще ощети хиляди хора . 0| 4079 |14.07.2018 НОИ информира бъдещите пренсионери за процедурата . 0| 4104 |09.07.2018 ЧЕЗ информира за скъсан кабел . 0| 3810 |04.07.2018 Петкова информира МААЕ за АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads