Реклама / Ads
20| 5494 |16.05.2011 НОВИНИ

Хр.Митрева: Оставка не съм подавала, не ми е поискана

.
Христина Митрева
Управителят на НОИ Христина Митрева до момента не е разговаряла с премиера Бойко Борисов за нейната оставка, затова не смята да си я подава. Това съобщиха официало днес от института, който тя ръководи и уточниха, че Митрева не може да има официална реакция в отговор на излъчени през медиите призиви.
 

Намерението на Борисов да отстрани Митрева като я пенсионира, стана известно в края на миналата седмица, когато се промъкна в едно изречение, огласено пред столичен всекидневник, пише Mediapool. През почивните дни в различни медийни изяви премиерът между другото потвърди, че иска отстраняването на Митрева заради неизпълнението на плана за събираемост на осигуровките. Чрез медиите той призова управителят на НОИ сама да си подаде оставката и заяви, че ще осигури нужното мнозинство в парламента за нейното освобождаване.

Преди да се чуе волята на министър-председателя, директорът на приходната агенция Крсимир Стефанов на няколко пъти се оплака, че събираемостта на вноските не върви по план заради грешните разчети на НОИ и социалното министерство.

Процедурата по освобождаването на управителя осигурителния институт изисква това да стане от парламента, защото е избираема длъжност с мандат.

Според Кодекса за социалното осигуряване управителят на НОИ може да бъде освободен предсрочно, ако е осъден за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда, при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси, ако системно нарушава задълженията си, или е възпрепятстван да ги изпълнява за срок повече от шест месеца.

Така за освобождаването на Митрева от парламента трябва да се приведат аргументи, че тя системно нарушава задълженията си.

Междувременно експерти коментират, че е неоснователно вината за грешните разчети да се хвърля върху управителя на НОИ, тъй като бюджетът на институцията минава през сериозно съгласуване с Министерството на финансите и при наличието на резерви, числата е можело да бъдат променени. Това е можело да стане включително и между първото и второто четене на бюджета на НОИ в края на миналата година в парламента, но не е било направено. Сега се очаква депутатите на ГЕРБ, одобрили окончателно този бюджет, да освободят Митрева.

Параметрите, на които е базиран бюджетът на НОИ за тази година, беше още по-сериозно обсъждан от обикновено заради пенсионната реформа, която правителството предприе. Параметрите в бюджета на НОИ залягат веднъж в тригодишната бюджетна прогноза, след това проектобюджета на институцията минава през Надзорния съвет й съвет, в който държавата има солидно представителство, през Министерския съвет и през две четения в Народното събрание.

От стенограмата на заседанието на Министерския съвет на 20 октомври 2010 г. е видно, че и министърът на финансите Симеон Дянков одобрява бюджета на НОИ, с изключение на текст от преходните и заключителните разпоредби, отнасящ се до ранното пенсиониране, който допълнително беше уточнен след постигане на съгласие със социалните партньори. От стенограмите на заседанията на парламентарните комисии в края на миналата година става ясно, че НАП не е представила сериозните си възражения за начина, по който са направени разчетите в бюджета на Държавното обществено осигуряване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5396 |27.04.2011 Още една оставка падна в Пещера заради ГЕРБ-еровия скандал . 24| 5298 |08.04.2011 ГЕРБ пасува за оставката на Трайков . 10| 5252 |03.04.2011 СДС иска оставката на министър Найденов . 19| 5124 |29.03.2011 СДС: Найденов да подаде оставка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads