Реклама / Ads
20| 3393 |06.03.2021 НОВИНИ

Могло, ама в кампанията! Борисов скоростно уреди музиканти с 4.2 млн. лв. заради кризата

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Борисов уреди музиканти с 4.2 млн. лв. компенсации за COVID кризата и квота за БГ музика в радиата. Над 4.2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика, засегнати от противоепидемичните мерки.
 

Решението премиера идва след среща с популярни изпълнители, които ден по-рано излязоха с писмо, в което настояха да се изработи механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

 

Музикантите твърдят, че в целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него, не съществува такъв прецедент, при когото една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса и засегнатите индустрии при справяне с кризата причинена от COVID-19.

 

Това се случва въпреки преговорите, които са имали музикантите с министерствата на културата, на икономиката и на труда и социалната политика. Нито едно от трите ведомства не е успяло да намери инструмент, с който да бъдат компенсирани загубите, които търпят съвременните музикални изпълнители.

 

Само ден след старта на предизборната кампания обаче въпросът беше уреден скорострелно от премиерът и лидер на управляващата ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Близо 1000 музиканти щели да получат 4350 лева еднократно подпомагане. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в които музикалният бранш преживя загуби. Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет, увери той.

 

Освен това премиерът е обещал и задължителна квота за излъчване на българска музика в радиата.

 

“Поех ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им и ще им помогнем в тази ситуация”, заобещава Борисов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4254 |06.03.2021 За пред Брюксел: Гешев разследвал Борисов „най-прецизно“ . 6| 3413 |06.03.2021 Майките от „Системата ни убива“ отиват „на гости“ на Борисов в Банкя . 34| 27705 |05.03.2021 Иван Бакалов: Алоооо, за кого говорят американците? Гешев и Борисов ще се ослушат ли? . 11| 3427 |05.03.2021 Майките от ”Системата ни убива” отиват до къщата на Борисов в Банкя утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads