Реклама / Ads
2| 2559 |22.11.2023 НОВИНИ

Мохамед Халаф: Намаляването на темпа на израелската операция ще отвори хоризонт за още споразумения

.
Източник: личен архив
Примирието е в интерес на "Хамас", защото ще могат да се прегрупират и да събират силите си, за да започнат отново защита на Газа. Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и обясни, че в четирите дни на примирието израелската авиация няма да атакува, нито да наблюдава въздушното пространство на Газа.
 

Според Мохамед Халаф хуманитарните конвои, влизащи в Газа, ще бъдат проверявани на границата от страната на Египет:


"Там има представители на израелското правителство и армия, както и представители на ООН и различни международни организации. Самите израелци са гарантирали, че няма да се случи в тези дни да преминават някакви доставки на оръжие или на други стоки, които могат да имат и военна употреба".  

По думите му най-важното е, че намаляването на темпа на израелската операция ще отвори някакъв хоризонт към още споразумения, които ще бъдат сключени по-нататък:

 

"В момента в Доха има кризисна група, създаването на която са поискали и Израел, и Катар, и "Хамас", защото те не искат да има изтичане до медиите на никаква информация, преди да бъдат постигнати и други споразумения. Трябва да очакваме не само втори, но и трети, и четвърти етап. Това ще продължава".

 

Във връзка с отвлеченият от хути кораб, на борда на който има и двама българи, Мохамед Халаф коментира:

 

"Това са проирански групи, които се намират и в Йемен и в Ирак, и в Сирия, и в Ливан, където е "Хизбула". В момента има четири фронта, това иранците го наричат обединение на фронтовете, които атакуват различни военни бази - американски и други, които се намират в региона, свързани със САЩ. Това е част от посланието, което Иран изпраща на САЩ, че те държат ключа за успокоението на конфликтите в Близкия изток".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8709 |22.11.2023 След балотажа: Проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет . 7| 3352 |22.11.2023 Доган изненадващо се появи на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС . 13| 2877 |22.11.2023 Фондацията на Сорос обвини унгарското правителство в антисемитизъм . 2| 3005 |22.11.2023 Велислава Попова: Къщичката не е каменна, защото между политическите сили няма споразумение, но се се крепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads