Реклама / Ads
13| 2877 |22.11.2023 НОВИНИ

Фондацията на Сорос обвини унгарското правителство в антисемитизъм

.
Милиардерът и филантроп Джордж Сорос Източник: БГНЕС
Говорител на фондацията на милиардера и филантроп Джордж Сорос заяви днес, че унгарското правителство провежда антисемитска кампания, насочена срещу председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и срещу един от синовете на Сорос, съобщи Ройтерс.
 

Говорител на унгарския кабинет заяви, че твърденията, че кампанията е антисемитска, са "безпочвени".

 

Правителството на унгарския министър-председател националист Виктор Орбан постави в понеделник билбордове, които представят в неблагоприятна светлина Урсула Фон дер Лайен - това е първият път, в който унгарското правителство си позволява да отправя личностна нападка срещу нея в рамките на политическа кампания, посочва Ройтерс.

 

На билбордовете, които са част от кампанията на Орбан за изборите за Европейски парламент догодина, са показани Фон дер Лайен и Александър Сорос, който ръководи Фондациите "Отворено общество", заедно с надписа "Да не играем по тяхната свирка".

 

През последното десетилетие Джордж Сорос и неговите либерални политически възгледи нееднократно са ставали обект на нападки от партията на Орбан "Фидес". Сорос е евреин и централното му място в пропагандата на "Фидес" стана причина някои критици да обвинят партията в антисемитизъм - обвинения, които "Фидес" отхвърля.

 

"Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за политическа пропаганда, белязана дълбоко от антисемитизъм", коментира говорител на Фондациите "Отворено общество", в отговор на въпроси на Ройтерс.

 

"Това е една изтъркана тактика на унгарското правителство - да описва някаква мъглява и въображаема външна заплаха, като по този начин отклонява вниманието на избирателите от истинските проблеми вътре в страната", допълни говорителят на "Отворено общество".

 

Орбан изрази категорична позиция, че в Унгария толерантността към антисемитизма е нулева. Унгарският лидер забрани демонстрация в Будапеща в подкрепа на палестинците след атаката на палестинското ислямистко движение Хамас срещу Израел.

 

"Никога не е ставало дума за еврейския произход на Сорос. Става дума за неговата идеология и за радикалния му активизъм. Става дума за решимостта му да се меси в политиката на Унгария и на други европейски страни", отбеляза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2633 |22.11.2023 Министър Стойчева: Близо 1,5 млрд. лв. стигат до бизнеса за иновации през 2024 г. . 16| 7242 |22.11.2023 Адв. Андрей Янкулов: При полицаите дори няма реално морално осъждане на колегите им, ритали в корема и гаврили се с момиче . 1| 2694 |22.11.2023 Иво Христов към Денков в ЕП: В името на евроатлантизма в България бе зарязана борбата с корупцията . 4| 2791 |22.11.2023 Христо Хинков: Електронизацията напредва в български условия - на подскоци, отстъпления,  нови завоевания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads