Реклама / Ads
4| 2535 |22.11.2023 НОВИНИ

Министър Стойчева: Близо 1,5 млрд. лв. стигат до бизнеса за иновации през 2024 г.

.
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева Източник: Министерство на иновациите и растежа
През 2024 г. насочваме близо 1.5 млрд. лв. за развитието на българския бизнес по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), която Министерството на иновациите и растежа управлява. Това е огромен финансов ресурс, който ще помогне за подобряване на бизнес средата в България и развитието и внедряването на иновации, които да повишат конкурентоспособността на предприятията. Това коментира министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по повод одобрените средства от Комитета за наблюдение на ПКИП.
 

През следващата година ще стартират финансови инструменти на обща стойност 1,2 млрд. лв., които ще се управляват от Фонд мениджър на финансовите инструменти (Фонд на фондовете).

 

"Чрез този ресурс ще се стимулира развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, а това е един от основните ни приоритети. Ще се подкрепят стартиращи компании във всички етапи на развитие – от началната до крайната фаза, както и дейности в областта на дигитализацията. Ще бъдат отворени още инструменти за рисково финансиране, за енергийна и ресурсна ефективност и за кръгова икономика", каза още министър Стойчева.

 

За първи път догодина ще бъде приложен подходът за смесена подкрепа на фирмите - чрез комбинация от финансови инструменти и грантове. Близо 157 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ ще се отпускат паралелно със средства от гаранционен инструмент – Стартъп фонд и Фонд за високорискови проекти за дигитализация.

 

По същия начин ще се изпълнява и процедурата за въвеждане на технологии в областта на Индустрия 4.0. Тя ще е с бюджет 101.7 млн. лв., като грантовете ще се дават заедно с дългови инструменти. Очаква се мярката да стартира в края на 2024 г. Другата процедура по ПКИП се очаква да бъде обявена през април. Тя ще е с бюджет 24 млн. лв., които ще се използват за защита на права по индустриалната собственост на компаниите.

 

До края на тази година пък предстои обявяването на други две процедури. Първата е за подкрепа на семейните дружества, предприятията от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът на мярката е 117.5 млн. лв. и е за подобряване на производствения капацитет и пазарното присъствие на предприятията чрез придобиване на инструменти, машини, съоръжения и оборудване. Обявяването на мярката предстои през декември 2023 г. До края на ноември 2023 г. за кандидатстване ще стартира и процедурата за разработване на иновации в предприятията. Тя е с бюджет 127 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6978 |22.11.2023 Адв. Андрей Янкулов: При полицаите дори няма реално морално осъждане на колегите им, ритали в корема и гаврили се с момиче . 1| 2467 |22.11.2023 Иво Христов към Денков в ЕП: В името на евроатлантизма в България бе зарязана борбата с корупцията . 4| 2548 |22.11.2023 Христо Хинков: Електронизацията напредва в български условия - на подскоци, отстъпления,  нови завоевания . 4| 2544 |22.11.2023 Полската опозиция отхвърли усилията на Моравецки да състави правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads