Реклама / Ads
0| 2769 |18.07.2024 НОВИНИ

МОН обяви конкурси за 481 училищни директори

.
Училище
Без никаква предварителна заявка и подминавайки въпроси на медии и директори МОН обяви нови конкурси за директори - този път на 481 училища. Това става ясно от съобщение на МОН. Те са за училища, чийто директори са или временни, или са навършили пенсионна възраст.
 

Неправилно е едновременно да бъдат сменени 800 директори, смятат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

 

Това е опасно за стабилността на и без друго разклатената образователна система, смята Диян Стаматов

 

Припомняме, че в началото на годината бяха обявени конкурси за 276 директори на училища. Това стана след дълго чакане - новата наредба, по която следва да става изборът директори, бе обжалвана в съда, поради което се наложи след това тя да бъде променена от МОН. В състава на комисиите вече влизат трима представители на РУО, а не двама, както бе планирано (в тях влизат и представител на общината и на обществения съвет в училището, т.е. на родителите). През март стана ясно, че по новите правила, включващи писмена и устна част, са избрани 200 директори, за останалите свободни места кандидати не бяха излъчени.

 

В края на юни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов предупреди, че МОН готви условия за още 550 конкурса. Заедно с първите 276 конкурса това е точно 1/3 от училищата у нас. "Да смениш за половин година 800 директори на училища е повече от неправилно, направо си е престъпление! Тук трудово-правните причини и условия са едната страна, а другата е неправилното професионално обезглавяване едновременно в 30% от училищата. Опасно е за стабилността на и без друго разклатената образователна система. Изглежда ми като необмислен опит за престъпление към управлението на средното образование", написа той.

В днешното съобщение от МОН посочват, че по оценка на министерството от края на 2023 г. около 600 училища са с временно изпълняващ длъжността ръководител или такъв, навършил години за пенсия. По тази причина поетапно се пристъпва към избор на титуляри за тези институции. От МОН припомнят, че конкурсите ще се проведат по новите правила, приети в началото на годината, според като изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на образователни лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование. "Новият тип конкурси измерват и умения за прилагане на нормативната уредба според спецификата на училището, индивидуалните потребности на учениците и работата с общността в съответното селище или квартал", казват от там, допълвайки, че гарантирането на публичност във всеки един етап от тяхното провеждане е основен приоритет.

400 от предстоящите процедури са за директори на общински училища и 81 на държавни. Такива ще има в над 30 училища в Стара Загора, Бургас, Варна, Пазарджик, Пловдив. В София-град ще бъдат обявени 20 позиции за ръководители на образователни институции. Подаването на документи за участие е до 19 август 2024 г. включително. Очаква се писменият изпит да бъде в началото на месец септември, а вторият етап преди началото на новата учебна година.

 

Процедура

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2184 |18.07.2024 Пеевски за Радев: Държавата гори, той се разхожда, съвет по национална сигурност не свиква . 1| 2156 |18.07.2024 Светослав Малинов: Без компромиси няма да се спасим от предсрочни избори октомври и февруари . 0| 38906 |18.07.2024 Предлагат добавка да стане пенсия . 3| 2579 |18.07.2024 Йордан Цонев: Подвеждат Доган, че българчетата и помачетата му вземат партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads