Реклама / Ads

 

28| 4309 |02.08.2021 НОВИНИ

МОН провери дисертацията на Пламен Николов

.
Пламен Николов Източник: БГНЕС
През 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николов, кандидат-премиера на ”Има такъв народ”, в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Поради този факт информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС) на НАЦИД, е твърде оскъдна.

 

Проверката беше извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД, допълват от просветното ведомство.

 

До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен „доктор”, научна степен „доктор на науките“, както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни.

 

През 2011 г. тези данни са мигрирани в „Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България” на НАЦИД съгласно чл. 3. от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 19 от 2011 г.). Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 г.

 

Съгласно измененията на чл. 3. от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 56 от 6 юли 2018 г.) съществуващата електронната база данни, описана по-горе, е мигрирана в „Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС), поддържан от НАЦИД.

 

Партидата на Пламен Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото ѝ прехвърляне на 12 юли 2011 г.

 

Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г.

 

Дисертацията на Пламен Николов постъпва в НАЦИД. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г. Получила е сигнатура за хранилище 8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва сигнатурата и инвентарния номер, което може да се види на следния линк:

 

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full

 

Дисертационният труд на Пламен Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора, съобщиха от институцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 3856 |02.08.2021 Ивайло Калфин: Пламен Николов ще бъде в една много трудна ситуация . 12| 2936 |02.08.2021 Сандов: Пламен Николов не ми изглежда като човек, който ще взема решения . 25| 3154 |31.07.2021 Класната на Пламен Николов: Той е мечта за всеки учител . 20| 9812 |31.07.2021 Поетесата Бояна Николова е красивата съпруга на кандидата за премиер Пламен Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ