Реклама / Ads
11| 5537 |01.12.2012 НОВИНИ

Хр. Мутафчиев: Ред е на Дянков

.
Христо Мутафчиев
Условието от преди време на министъра на финансите Симеон Дянков, че дава пари срещу реформи, е време да бъде реализирано в сферата на културата. Това призова председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.
 

Според него след като театралната реформа вече е факт, сега е ред на Дянков да отпусне повече средства за сектора. "Много моля да си удържи на думата, защото ние удържахме на нашата", каза Мутафчиев по време на церемония в Министерство на културата, на която бяха подписани браншови колективни трудови договори в областта на театъра и библиотечното дело, съобщава Дарик. "Най-после взаимоотношенията в българския театър са регламентирани", похвали се още актьорът.

"Този договор е изключително важен, защото регламентира взаимоотношенията между работещите в сферата на театъра и в театрите с техните работодатели. Отдавна имахме нужда от такъв тип регламент, тъй като има много проблеми в театрите с неспазване на Кодекса на труда. Има ситуации, в които колегите се чувстват обидени от отношенията на работодателите си. Сега, когато изчистихме този тип разговори и поставихме акценти върху всички точки, които са изключително важни, за да може един театър да работи добре и работодателите да спазват всичко това, се надявам колегите да започнат да работят малко по-спокойно", каза още Мутафчиев.

"Сред най-важните е възможността на базата на бройката на спектаклите, които се играят в театрите, колегите, които играят в тези спектакли, да взимат допълнително материално стимулиране, когато се формира тяхната работна заплата. Така, както се случи в Малък градски театър "Зад канала" още преди години.

Колегите там, колкото повече играят, толкова повече пари взимат на края на месеца. Което е логиката и мотивацията им да играят. И когато салонът ти е пълен, защото името на еди-кой си актьор вкарва повече публика, съответно този колега актьор, или тази работна група, която обслужва този спектакъл, трябва да вземе повече пари накрая".


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 130| 6096 |23.11.2012 Дянков отвръща на удара: Станишев да мисли как пропиля своя мандат . 75| 6486 |23.11.2012 Станишев: Дянков е арогатен, недостоен за министър . 44| 5952 |23.11.2012 Какво е виновен Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов - Аню? . 36| 8069 |21.11.2012 С. Дянков: Наемът и режийните ми са над 1500 лв. - половината ми заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads