Реклама / Ads
6| 4353 |20.06.2016 НОВИНИ

Над 85% от българите са против бетонирането на Черноморието

.
Над 85% от българите настояват за специални мерки за запазването на все още незастроените местности по Черноморието. Това показва проучване на ”Галъп” за нагласите за продължаване на активното строителство в морските ни курорти.
 

81% от участниците в допитването смятат, че на незастроените места от нашето Черноморие трябва да се забрани всякакво строителство поне на километър зад плажната ивица. Едва 5 на сто от запитаните са на мнение, че може да бетонират и малко останалите диви плажове.

Оказва се, че половината анкетирани подкрепят дивото плажуване на палатки, каравани и бунгала. Почти половината са против евентуална забрана за разполагането на палатки на плажа.

Голяма част от участниците в анкетата смятат, че опазването на природата ще привлече още повече туристи и не пречи на местната икономика. Само 11%  са тези, които смятат, че природозащитните организации са вредни за страната ни и пречат на бизнеса.

От "Галъп" коментират, че според резултатите от анкетата, българите почти по инерция приемат всякакви идеи за опазване на Черноморието и природата въобще.

"Хората с по-високо образование и доходи показват и закономерно по-висока чувствителност по темата. Извън това не се наблюдават съществени отлики в мненията сред различните групи в изследването, нито според партийните пристрастия”, твърдят експертите.

Миналата седмица Министерството на регионалното развитие обяви, че ще препоръча на кмета на община Бяла да се забрани строителството на Карадере – в "конфликтните точки", където има намерение в момента да се строи. Проблемът е, че ведомството може само да препоръча, самото решение за подобна забрана е в ръцете на кмета. Забраната може да продължи максимум две години, докато бъде изработен общия устройствен план. Докато се обсъждаше решението природозащитници протестираха пред сградата. Експертите от министерството отказаха да се срещнат с протестиращите с мотива, че не са поискали среща официално.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6113 |17.06.2016 Гамизов: Р. Петков да каже защо не харесва българите! . 0| 4146 |17.06.2016 Протест против застрояване на Черноморието . 32| 5326 |16.06.2016 Венци Мицов: Бурките не са в дневния ред на българите . 11| 4015 |16.06.2016 Генджев: Забраната на бурките ще роди противодействие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads