Реклама / Ads

1| 3313 |17.11.2020 НОВИНИ

Надя Шабани: Законът няма да реши проблемите, ако няма етични стандарти при даренията

.
Надя Шабани
Всяко законодателство, което създава добри условия за развитие на средата, не е такова, което да си мислим, че ще реши всички проблеми. Ако ние не извървим собствения път за това да развием добрите етични стандарти, те да бъдат ясни на дарители и на цялата общественост, ако не се говори за това, законът няма да реши проблемите.

Това каза пред БНР Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право. 

 

Коментарът е по повод разследването на bTV за платформата HelpKarma. Нейни членове са взимали огромни суми от пари, дарени за лечение на деца и възрастни хора. От дарените средства са отпускани пари за погасяване на кредити. 

 

"Не са малко изискванията, които има към организациите с обществена полза. Те имат изисквания ежегодно да подават отчети и към Националната агенция по приходите, към Националния статистически институт, но по-важното при тях, което би гарантирало дарителите е, че организациите в обществена полза задължително подават всяка година годишен, не само финансов отчет, но и годишен доклад за дейността, в който трябва подробно да опишат за какво са набрали, парите, данни за дарителите, какво са постигнали с тези пари и какъв е резултатът за тези, които подкрепят", коментира още Шабани.

 

По думите й всяко лице, което смята, че организацията извършва дейност, която противоречи на закона, включително и не изпълнява задълженията по закон, може да поиска прекратяване на организацията.


"Има инструменти. Тези инструменти трябва да дават един обективен контрол от страна на институциите, а не както преди повече от 20 години при една друга епоха, гражданските организации тогава имаха ресорни министри, които изпълнителната власт контролираше дейността на организациите", допълни Шабани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 4256 |17.11.2020 Захариева: Няма извиване на ръце. Скопие много се надява на това . 6| 4196 |22.08.2020 Шефът на СЗО се надява да се справим с COVID-19 за по-малко от две години . 38| 17491 |18.08.2020 Надя Драганчева: Полицейският САДИЗЪМ се укрива! . 23| 5429 |07.08.2020 Румен Радев: Надявам се да не се превърнем в полицейска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ