Реклама / Ads
6| 5071 |13.02.2011 НОВИНИ

М. Найденов: Проверяват за пестициди плодове и зеленчуци

.
Мирослав Найденов
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще започне проверки за пестициди на внасяните плодове и зеленчуци в България.
 

Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след зарязването по случай Трифон Зарезан в Капатово, Петричко. Ще бъдат създаденимобилни центрове в цялата страна, в които хората ще могат да подават сигнали за извършване на проверки.

Ще се следи най-вече за забранените пестициди за ползване в ЕС, който в момента готви забрана на повече от 3 или 5 пестицида в един продукт.

Веригите на Запад, които имат дъщерни компании и у нас, изискват задължително сертификат за качество от производителите, за да ги допуснат до щандовете си. Подобно изискване обаче няма в нито един магазин у нас, включително и в чуждите вериги, подчерта още Найденов.

БАБХ ще наложи строг контрол върху всеки камион зеленчуци и плодове, които влизат от трети страни. Министърът поясни, че дори в Европа, където правилата по отношение на зеленчуците са най-строгите в света, се откриват зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. В 90% от случаите това се случва с продукти, произведени в страни извън Евросъюза.

За транспортирането на плодове и зеленчуци на големи разстояния, без това да се отрази на външния им вид, се използват т. нар. биоциди - вещества, подобни на пестицидите. В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. За ябълките и доматите обикновено се ползват восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно измиване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация.

Министърът каза още, че от утре започват съвместни проверки за качеството на хляба между БАБХ, Икономическа полиция и НАП по цялата верига - от производителите до търговската мрежа. Той допълни, че предстои в началото на новата седмица да бъде сформиранекспертен съвет за качеството на хляба към БАБХ. Стандартите за него ще бъдат три: бял, добруджа и типов, като те няма да бъдат задължителни, както е и при месните и млечни продукти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4697 |11.02.2011 Найденов: Документите, подписани от К.Илиева, са валидни . 18| 4959 |10.02.2011 Доходите на Цветанов се проверяват от прокуратурата . 14| 5091 |06.02.2011 М. Найденов: Българският народ заслужава да яде добър, здравословен хляб . 4| 5711 |01.02.2011 От прокуратурата проверяват АМ „Люлин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads