Реклама / Ads
1| 4697 |11.02.2011 НОВИНИ

Найденов: Документите, подписани от К.Илиева, са валидни

.
Мирослав Найденов Източник: Булфото
Министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол заяви,че документите, подписвани от Калина Илиева, са валидни.
 

В отговор на въпрос на Меглена Плугчиева, той обясни, че Държавен фонд „Земеделие" не е губил статута си на разплащателна агенция през периода, в който Калина Илиева е била изпълнителен директор. Найденов добави, че това означава, че документите по администрираните от фонда програми са валидни и изключват негативни последствия за бенефициентите.

Министърът цитира говорителя на еврокомисаря по земеделието Роджър Уайт, според когото случаят с дипломата на Калина Илиева е въпрос от национален характер и ЕК се интересува единствено от това как функционира агенцията. Найденов се позова и на зам.-главния прокурор Валери Първанов, който в интервю е изказал мнението, че липсата на ценз не прави нищожни подписаните от Илиева актове, при положение, че тя е назначена лично от министъра.

Меглена Плугчиева посочи, че десетки фирми съдят страната, а 100 млади фермери са докарани до ръба на мизерията заради проблеми с плащанията. Тя поиска от Найденов да се ангажира с конкретна дата, когато земеделците ще получат парите си. Земеделският министър заяви, че забавянето е причинено от проверки, с които се цели да се оправи „кашата" в ДФ „Земеделие".

Случаят с Калина Илиева е свързан с действия, за които УС на Държавен фонд земеделие не е могъл да знае, каза още Найденов в отговор на питане от депутата Пенко Атанасов от Коалиция за България. Но след развиването му, беше извършена проверка на легитимността на притежаваните документи, поясни аграрният министър.

Frognews.bg припомня, че след проверка на столичен седмичник стана ясно, че шефката на Фонд Земеделие Калина Илиева ще бъде разследвана заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование.

По отношение на кадровата политика във Фонда, той посочи, че задължително условие при назначаване на ръководителя му ще е проверка на квалификацията и професионалния опит, които ще се извършват въз основа на всички предоставени от кандидата документи.От думите на Мирослав Найденов стана още ясно, че са постъпили сигнали за корупция при разглеждането на проектите по програмата за развитие на селските райони. Те са подадени в ДАНС, има отстранени служители и е започнала проверка. Аграрният министър обаче подчерта, че тези сигнали не са подавани официално и по писмен път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5092 |06.02.2011 М. Найденов: Българският народ заслужава да яде добър, здравословен хляб . 22| 4988 |19.01.2011 Найденов: Стачката е провокация . 12| 5334 |16.01.2011 М. Найденов: За Бога, братя, гледайте на каква цена купувате! . 7| 4848 |13.01.2011 Найденов: Няма основание за поскъпване на хляба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads