Реклама / Ads
10| 4983 |11.02.2008 НОВИНИ

ЕС ни наказва заради Емел Етем и несбъднатия тел. 112

.
България ще бъде наказана заради неизпълнени ангажименти от страна на Емел Етем и нейното Министерство на държавната политика за бедствия иаварии по въвеждане на тел. 112.
 
Вече е задействана наказателна процедура заради забавеното въвеждане на единната система за спешни повиквания. Това обяви шефката на бюрото на Европейската комисия в София Зинаида Златанова. По този начин се оказа, че в Брюксел не са се съобразили с оправданията на Етем, че не е стигнало времето и ресурс за изпълнение на обещаното.

etem.jpgЗлатанова дойде пресконференцията, посветена на първия европейски ден на тел.112 заедно с вицето Емел Етем. Пред журналисти Златанова обясни, че в момента текат преговори между българското правителство и представители на ЕК. По думите й старият ангажимент тел. 112 да бъде въведен в цялата страна от 1 януари 2007 г., е бил отложен с една година. Въпреки това той все още не работи в страната. Надяваме се да убедим ЕС, че нашето закъснение ще бъде стопено до края на тази година и няма да има санкция, обяви на свой ред министър Етем. Процедура за санкциониране обаче вече е задействана. Всъщност Етем трябваше да обясни, че се надява да не се задейства втората фаза от процедурата, което означава да бъдем дадени на съд. Досега само за софийският тел. 112 са били похарчени солидните 5,9 млн. лв. За доизграждане на системата от бюджетния излишък през декември кабинетът отпусна още 48 млн. лв. Къде отиват обаче тези пари не е съвсем ясно. От старта на тел. 112 през юли 2007 г. до края на януари 2008 г. са получени 220 хил. обаждания. От тях 6200 са обслужените спешни инциденти. Това са сравнително скромни цифрив сравнение с други европейски страни. У нас все още хората не знаят за какво служи тел. 112 и не прибягват до него. Има случаи, когато граждани се обаждат за зейнали шахти, спирания на тока, пропаднал път, течове на водопроводи и пр. Има и куриозни обаждания на скарали се мъж и жена, изчезнал чакал от Зоологическата градина, ограбен мъж и пр.

Министър Етем съобщи новината, че в процес на изграждане е Центърът на телефон 112 в Русе, където тя е живяла дълги години. Все още обаче предстои тепърва да се определят сградите за центровете в Бургас и Пловдив. Министърката каза, че до края на 2008 година ще бъде приет и нарочен законът за телефон 112. Поне дата се предвиждало.

Проучване на Frognews.bg по улиците на София показа, че едва 3% от анкетираните са чували за тел. 112. От тях половината не знаеха точно за какво служи той. Само трима пък знаеха, че отговорник за включването на телефона е министър Емел Етем. Като разбраха, казаха някои свои виждания по въпроса. Най-елегантното от тях бе твърдение, че при всички случаи ще ни се случи и следващата процедура от наказанието. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4898 |11.02.2008 Йорданка Фандъкова дава оставка заради издънката с детските градини . 3| 4761 |05.02.2008 ДСБ стяга вот на недоверие заради корупция и спрени европари . 7| 4919 |26.01.2008 Еврокомисията ни спря парите за пътища заради корупционния скандал . 1| 4832 |13.01.2008 Хаос на летище София заради мъглата, авиокомпании държат клиентите си в неведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads