Реклама / Ads
0| 4635 |06.03.2017 НОВИНИ

Налагат три акта за нарушения за падналото от лифт дете

.
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще състави три акта за нарушения във връзка с инцидента, при който момиченце падна от лифта на Боровец. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.
 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се самосезира във връзка с инцидента на 5 март, когато дете бе изпуснато от лифта в курорта Боровец. ДАМТН е установила, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация при спазване на всички норми на безопасност. Инцидентът с лифта е резултат на човешки фактор, който за съжаление не може да бъде изолиран.

 

Инструкцията за ползване на съоръжението е съобразена с тази на производителя и в нея липсва вменено задължение на операторите да съдействат на клиентите, както и липсва задължение и отговорност по отношение на положението на тялото на всеки един от пътниците.

 

Въпреки спазването ѝ, вследствие на допуснатия инцидент, застрашаващ живота и здравето на возещите се, ДАМТН ще състави два акта за установени административни нарушения на дружеството експлоатиращо лифта за нарушения на Наредба за безопасната експлоатация и технически надзор на въжени линии.

 

На лицето придружавало пострадалото дете също ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на цитираната наредба.

 

Размера на санкциите и глобата ще бъдат определени след окончателното произнасяне на разследващите органи.

 

Независимо, че на лифта има персонал, пълнолетните лица, които придружават непълнолетни или малолетни носят отговорност за тях и следва да спазват указанията за ползване на лифта и да реагират адекватно на ситуацията.

 

Експертите на ДАМТН обръщат внимание, че когато такива съоръжения се използват от деца, те задължително следва да бъдат с придружител, който отговаря персонално за тяхната безопасност и спазването на изискванията, посочени на информационните табели, поставени в зоната на съоръжението.

 

Окончателният извод за наличие на действие и/или бездействие на служителите и придружителя е в правомощията на разследващите органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3656 |02.03.2017 ВКС откри нарушения при гледане на мерките на Ценко Чоков и сина му . 2| 4244 |14.02.2017 Димитър Байрактаров: В листите на Обединените патриоти има компрометирани хора . 1| 4961 |14.02.2017 Искрен Веселинов: Байрактаров е обиден, но това си е техен партиен въпрос . 3| 4496 |14.02.2017 Байрактаров и още поне 19 са независимите кандидати за депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads