Реклама / Ads
58| 3226 |25.01.2022 НОВИНИ

Напрежението по оста НАТО-Русия: САЩ в готовност да изпратят 8500 военни в Европа

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън проведе 80-минутен разговор с европейски лидери. Те са обсъдили украинската криза. В разговора са участвали лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и Полша.
 

По думите на Байдън на срещата е имало пълно единодушие. Обсъдени са били общите усилия за възпирането на по-нататъшна руска агресия срещу Украйна - включително подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена, която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

 

Според Белия дом видеосрещата, продължила час и 20 минути, е част от „тясната консултация и координация с трансатлантическите съюзници“.  На нея лидерите също са подчертали желанието си за дипломатически изход от напрежението и са „направили преглед на провелите се наскоро разговори с Русия в различни формати“.

 

Същевременно говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че 8500 американски военни са в готовност да бъдат разположени в Европа. Кърби заяви, че стъпката е предприета, за да се уверят съюзниците в НАТО и за „изпращане на много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Кърби също заяви, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация“. Окончателно решение за разполагането на американските военни обаче още не е взето.

 

Русия настоява, че няма намерение да влиза в Украйна, но уверенията не са достатъчни за Вашингтон и съюзниците. Притесненията са заради струпването на десетки хиляди руски военни по границата с Украйна. В страната Русия контролира Крим и подкрепя сепаратистка армия в източната част. За намаляване на напрежението Москва представи искания, сред които гаранции Украйна да не бъде включена в НАТО. Съединените щати и като цяло НАТО отхвърлят подобни искания и предупреждават за сериозни икономически санкции, ако Русия не деескалира напрежението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2905 |25.01.2022 Съветът по сигурността при премиера обсъжда напрежението НАТО-Русия . 26| 3570 |24.01.2022 Извънредно заседание в парламента заради напрежението около Украйна . 30| 3984 |16.01.2022 Петков за РСМ: Не идвам с анекс към договора, а с готовност за ново начало . 4| 3755 |06.01.2022 По-строги мерки няма да има, но има готовност за такива. Променят продължителността на карантината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads