Реклама / Ads
0| 4135 |12.07.2022 НОВИНИ

НАСА пусна снимка на Квинтета на Стефан - най-голямата космическа снимка някога

.
Още снимки от телескопа James Webb публикува НАСА днес. На изображението се вижда Квинтетът на Стефан - визуално струпване на пет галактики, четири от които образуват първата компактна група галактики, откривана някога. Това е най-голямото космическо изображение, правено някога. Снимката обхваща площ, която покрива около 1/5 от диаметъра на Луната.
 

Снимката съдържа над 150 милиона пиксела и е изграден от почти 1000 отделни файла с изображения. Визуалното групиране на пет галактики е заснето от близката инфрачервена камера на James Webb и средноинфрачервения инструмент MIRI.

 

Webb показва невиждани досега детайли в тази група галактики.

 

Искрящи клъстери от милиони млади звезди и региони на новородени звезди украсяват изображението. Помитащи опашки от газ, прах и звезди се изтеглят от няколко от галактиките поради гравитационни взаимодействия. Най-драматичното е, че инструментът MIRI на Webb улавя огромни ударни вълни, докато една от галактиките, NGC 7318B, се разбива в клъстера. Тези области около централната двойка галактики са показани в червени и златни цветове.

 

Заедно петте галактики от квинтета на Стефан са известни също като Hickson Compact Group 92 (HCG 92). Въпреки че се наричат ​​"квинтет“, само четири от галактиките са наистина близо една до друга и са въвлечени в космически танц. Петата и най-лява галактика, наречена NGC 7320, е доста на преден план в сравнение с останалите четири. NGC 7320 се намира на 40 милиона светлинни години от Земята, докато останалите четири галактики (NGC 7317, NGC 7318A, NGC 7318B и NGC 7319) са на около 290 милиона светлинни години.

 

Това все още е доста близо в космическо отношение в сравнение с по-далечни галактики на милиарди светлинни години. Изучаването на тези относително близки галактики помага на учените да разберат по-добре структурите, наблюдавани в много по-далечна вселена.

 

Рядко учените виждат в толкова изящни детайли как взаимодействащите си галактики предизвикват образуването на звезди една в друга и как газът в тези галактики се нарушава. Квинтетът на Стефан е фантастична "лаборатория“ за изучаване на тези основни за всички галактики процеси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3961 |12.07.2022 Защо най-новата снимка на НАСА е толкова важна? . 0| 3090 |12.07.2022 НАСА представи първата сензационна снимка с най-отдалечените места в Космоса . 0| 2755 |07.07.2022 Правителството отпусна стипендии за даровити деца . 0| 3240 |07.07.2022 ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала на НС за известно време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads