Реклама / Ads
0| 2946 |29.06.2022 НОВИНИ

НАТО покани официално Швеция и Финландия в Алианса

.
НАТО покани официално Швеция и Финландия да се присъединят към алианса. Това е една от най-големите промени в пейзажа на европейската сигурност от десетилетия - двете държави направиха рязка смяна в политиката си на неутралност на фона на продължаващата война в Украйна. Всичко се случи, след като Турция реши да вдигне ветото си върху присъединяването на Стокхолм и Хелзинки във военния алианс.
 

30-те съюзници на НАТО взеха решението на срещата си на върха в Мадрид и също така се съгласиха официално да третират Русия като "най-значителната и пряка заплаха за сигурността на съюзниците".


Ратифицирането в съюзническите парламенти вероятно ще отнеме до една година, но след като бъде направено, Финландия и Швеция ще бъдат обхванати от член 5 на клаузата за колективна отбрана на НАТО, която ги поставя под защитния ядрен чадър на Съединените щати. 


Междувременно съюзниците са готови да увеличат военното си присъствие в Северния регион, като провеждат повече военни учения и морски патрули в Балтийско море, за да успокоят Швеция и Финландия.


След четири часа разговори в Мадрид вчера турският президент Реджеп Ердоган договори със своите финландски и шведски колеги поредица от мерки за сигурност, които да позволят на двете скандинавски страни да преодолеят турското вето, наложено от Анкара през май заради опасенията от тероризма.


Съюзниците се споразумяха и за първата нова стратегическа концепция на НАТО от десетилетия - документът за генерално планиране. Русия, която преди беше класифицирана като стратегически партньор на НАТО, сега е определена като основната заплаха за НАТО. Документът за планиране също така цитира Китай като предизвикателство за първи път, създавайки почвата за 30-те съюзници да планират да се справят с трансформацията на Пекин от добър търговски партньор в бързо развиващ се конкурент от Арктика до киберпространството.


За разлика от Русия, чиято война в Украйна предизвика сериозни опасения в Балтийските страни от нападение срещу територията на НАТО, Китай не е противник, твърдят лидерите на НАТО. Но Столтенберг многократно е призовавал Пекин да осъди инвазията на Русия в Украйна.


На срещата на върха НАТО договори дългосрочен пакет за подкрепа за Украйна, в допълнение към вече обещаните милиарди долари за оръжия и финансова подкрепа.


Германският канцлер Олаф Шолц каза, че оръжията ще продължат да се доставят на Киев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3673 |28.06.2022 Турция ще подкрепи кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО . 0| 3632 |28.06.2022 Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО . 0| 3022 |28.06.2022 Президентът ще участва в срещата на върха на НАТО в Мадрид . 0| 3300 |27.06.2022 НАТО увеличава драстично силите за бързо реагиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads