Реклама / Ads
19| 3200 |17.01.2022 НОВИНИ

Навални цитира Лев Толстой: Да, единственото място, подходящо за честен човек в Русия понастоящем е затвора

.
Точно преди година се върнах у дома, в Русия. Нито една крачка не беше възможна да се разхождам из страната си като свободен човек, арестуваха ме преди граничния контрол. Героят от една от любимите ми книги - ”Възкресение” на Лъва Толстой - казва: ”Да, единственото място, подходящо за честен човек в Русия понастоящем е затвор. Звучи красиво, но тогава не беше редно, а сега още повече.
 

В Русия има много честни хора - десетки милиони. Има много повече от тях, отколкото си мислите.


Но властта е отвратителна и тогава, и сега още повече, се стряскат изобщо не честните хора, а тези, които не се страхуват. По-скоро да поясня: тези, които могат да се страхуват, но преодоляват страха.


Има и доста такива - срещаме ги постоянно на различни места: от митингите до останалите независими медии. Да, поне тук в Instagram. Напоследък четох как служители, харесали публикациите ми, са изгонени от МВР. Значи в Русия 2022 и други подобни могат да бъдат демонстрация на смелост.
По всяко време това е същността на политиката: крал, който иска да наложи правото на безконтролно управление, трябва да сплашва безстрашните честни. А тези от своя страна трябва да убедят всички около тях, че няма нужда да се страхуват. Има по-честни хора в реда на нещата от царския охранител. Защо цял живот да живееш в страх, а и да се разстройваш, щом всичко може да се подреди по различен начин - така е по-справедливо.


И това е безкраен замах. Или дърпане на въжето: днес си смел, утре си някак уплашен. И вдругиден те толкова много се уплашиха, че ти си отчаян и отново станал смел.
Изобщо не знам кога ще свърши космическото ми пътешествие и дали изобщо ще свърши - току-що в петък ме уведомиха, че още едно мое криминално дело отива в съда. И още нещо следва, където съм екстремист и терорист. Значи аз съм от тези "космонавти", които не броят дните до края на мандата. Какво има да се мисли. И 27 години хората седяха.


Но попаднах в този отряд астронавти точно защото дадох всичко от себе си да дръпна този край на въжето. Издърпани на тази страна тези сред честните, които не искат или вече не могат да се страхуват.


Направих това и не съжалявам нито за секунда и ще продължа да го правя.


И, след като прекарах първата си година в затвора, искам да кажа на всички какво точно извиках в съда, когато конвоят ме взе в чанта за кола: не се страхувайте.
Това е нашата държава и нямаме друга.


Единственият страх, който трябва да имаме е, че ще напуснем родината си, за да ни ограбят шайка лъжци, крадци и лицемери. Да се предадем без борба, доброволно, както нашето бъдеще, така и бъдещето на нашите деца.


Много благодаря на всички за подкрепата - усещам я.


Като цяло искам да кажа. Една година мина толкова бързо. Сякаш вчера влязох в самолета за Москва, а седя една година. Истината е написана в научните книги: времето на земята и в пространството тече с различна скорост ????.

 

Любов и прегръдки за всички.

 

Алексей Навални

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3074 |14.12.2021 Съратник на Навални: $60 млрд. годишно изтичат от Русия, част от тях към България . 17| 3462 |06.10.2021 45 държави поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални . 6| 3289 |29.09.2021 Разследването за отравянето на Навални получи награда “Еми” . 6| 3628 |28.09.2021 Ново разследване за екстремизъм може да остави Навални в затвора до 2033 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads