Реклама / Ads
15| 4690 |15.06.2008 НОВИНИ

НДСВ: Досиетата на журналистите и преди 2006 г. на светло

.
НДСВ ще се ангажира да внесе предложение за промна в закона за досиетата в частта му за разкриване на информация за журналистите. Това съобщи председателят на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов.
 
„Журналистите играеха основна роля в промените в страната и трябва да бъдат третирани също като министрите, например", обоснова се Спасов в предаването „Неделя 150" на БНР. С поправката ще се настоява да се отворят досиетата на всички журналсти и преди 2006 г., а не само след 2006 г., както сега гласи законът. Идеята му бе подкрепена в същото предаване от Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата. НДСВ ще предложи още гласуването да става с пръстов отпечатък на гласоподователя и по този начин да се избегнат фалшификации в изборния процес. „Биометричните данни ще решат и впроса с т.нар. "мъртви души" по време на изборите и въобще с опорочаването на изборния процес", обясни Минчо Спасов. Той допълни, че въвеждането на биометричните данни и без това трябва да се случи до лятото на следващата година според договореностите за новите паспорти, които трябва задължително да имат и биометрични показания за личността. Депутатът от НДСВ отбеляза, че въвеждането на биометричните данни може да стане преди следващите парламентарни избори и така да се гарантира почтенност на изборите. Те обаче не могат да решат проблема с купуването на гласове. „Срещу тази негативна и увреждаща демокрацията практика у нас съществува един от най-силните механизми срещу търговията с гласове - задължителното гласуване", посочи Спасов. Според него това ще доведе до висока изборна активност и съответно търговията с гласове ще изисква изключително големи ресурси и ще се обезсмисли. „Задължителното гласуване е концепция, според която гласоподавателният процес има не само политически ефект за коректно представителство на гражданите в управлението, но има и възпитателен ефект. В страни като Белгия, Гърция, Австралия, Кипър и почти цяла Южна Америка се гласува задължително", поясни царският депутат. По повод промените в Закона за МВР шефът на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов още веднъж потвърди, че НДСВ държи реформата да има дълбок и ефективен характер. Реформата, която партията подкрепя, е по-висок контрол и по-малко корупция. „Българските граждани искат една по-честна и по-предана на обществото полиция. МВР трябва да служи на хората, а не да ги репресира", каза Спасов и подчерта, че трябва да се акцентира върху дейността на дирекция "Сигурност" в МВР. Според него предложеното за събиране на ДОИ и ДОТИ в агенция под шапката на министъра на вътрешните работи е само "прекръстване", а не същностна промяна. Той посочи, че ако се приеме на второ четене тази идея за промяна на закона, то министърът на вътрешните работи, контролирайки агенцията за СРС, ще има пряк достъп до информация за дейността на прокуратурата и съда, което е нарушаване на правилата за разделение на властите. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5309 |09.06.2008 Симеон: Силният екип преодолява всякакви предизвикателства . 21| 5211 |06.06.2008 НДСВ: Клеветите срещу Симеон целят връщането на двуполюсния модел . 5| 4946 |05.06.2008 Военният министър на морски купон преди важно пътуване . 12| 4582 |03.06.2008 НДСВ: Имаме сили да се явим сами на избори през 2009 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads