Реклама / Ads
0| 3718 |05.03.2023 НОВИНИ

Истанбул в стрес, геолози предупреждават за нови трусове

.
Турция
Само на 15 километра от Истанбул, под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се придвижват с 25 милиметра една към друга, а това води до големи геофизически смущения. В своето движение двете плочи се сблъскват, в резултат от това се натрупва тектонично напрежение, което в един момент избива под формата на земетръс.
 

И понеже това напрежение се трупа в земните недра толкова близо до Истанбул известният геолог Джелал Сенгьор, цитиран от АРД, призовава хората: "Изнасяйте се от центъра на града!" Кметът на града също смята, че се надига гигантска опасност. Екрем Имамоглу говори с драматизъм за земетресението, което може да се очаква в един град с около 900 000 постройки – особено като се има предвид, че строителните стандарти често пъти не се спазват.


А строителната "амнистия", която въведе властта по време на управлението на Ердоган, автоматично легализиране безброй незаконни постройки, припомня Имамоглу пред АРД. "Недостатъчно вложени материали, незаконни строителни проекти, незаконни сгради, неразрешени промени в сградите, липса на контрол – това са слабите места", казва кметът, който вече влиза в предизборната битка заедно със своята Републиканска народна партия (РНП), пише DW.


В Истанбул вече започна мащабна акция по проверка на сградите. Особено трудно е положението в квартал Бакъркьой, където редом с новото строителство има и доста много стари сгради. Екипи на градските служби проверят с помощта на бормашини и измервателни уреди състоянието на старите жилища: съставките и състоянието на бетона, сигурността на трегерите. После екипът издава протокол. Само дето не е ясно дали този протокол е обвързващ и кой ще плаща за наложителните ремонти.


Местен човек разказва, че всички са адски изнервени. Той обяснява, че няма как да се изнесат от Бакъркьой, защото нито знаят накъде, нито пък имат нужните пари. Неслучайно хората масово настояват за проверка на сигурността на жилищата. За такава проверка по линия на общинските служби се чака дълго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3299 |17.02.2023 Начи Горур: Разрушително земетресение може да удари и Истанбул . 3| 3282 |25.01.2023 Българска делегация от министри, кметове и бизнесмени заминава за Истанбул . 1| 3500 |13.01.2023 Кметът на Истанбул с обвинение за манипулиране на търгове. Той е един от конкурентите на Ердоган . 1| 3445 |05.01.2023 На 18 февруари излита първият самолет по линията Истанбул - Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads