Реклама / Ads
1| 4962 |19.07.2017 НОВИНИ

Незаконната сеч в България е между 10 и 25%

.
Източник: БГНЕС
Незаконният добив на дърва в България е между 10 и 25%, сочат данни на международната природозащитна организация WWF. Ако това е вярно, нелегалният дърводобив формира сенчест бизнес за близо 100 мил. лв.
 
Незаконните сечи са в щета на държавния бюджет, но освен това те оставят цели региони лишени от гора и от питейна вода, докато привилегировани фирми трупат огромни печалби, твърдят WWF.

Доброто сътрудничество между граждански организации и държавни институции може да помогне на България да спре незаконните сечи до 2020 година, посочва Александър Дунчев от WWF.

Инструментите, създадени от WWF, в комбинация с информацията, предоставена от институциите, позволява на всеки свидетел на сеч да прецени дали да изиска проверка за престъпление на телефон 112.

WWF предлага конкретни стъпки за граждани и институции, които да прекратят големите загуби за България от унищожаването на ценни гори.

Еднна от стъпките е да се потърси табела, обозначаваща сечище. Тя информира за територията, собствеността, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

Друго действие, в полза на противодействието на незаконния дърводобив е сравнението на интензивността на сечта. Съотношението на маркираните за сеч дървета спрямо общия брой дървета в гората е важен индикатор за незаконна сеч.

Ако на единица площ (например 1000 м2) са отсечени всеки 5 от 10 дървета, може да се предположи, че има нарушение.

Друг начин, по който може да се разбере законна ли е една сеч е с проверка на контролната горска марка. Марката се поставя на две места с видим знак, оцветен различно от червен и зелен цвят. Знакът е на височина 130 см на ствола на дървото и в основата на дърветаю, за да остане видима след изсичането му. Марката, която е в основата на дървото, е шестоъгълен печат, показващ номера на контролната горска марка. Дънера на вече установена от горските служители незаконна сеч се маркира с червен знак и не е нужно сигнализиране, обясняват от екоорганизацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5054 |19.07.2017 България настоява официално Турция да обясни „черния списък” . 0| 5068 |19.07.2017 „ЧЕЗ Разпределение България“ увеличи с над 35% проверките за кражби на електроенергия . 3| 6735 |18.07.2017 Експерт разби спецслужбите: Сигурността по време на европредседателството на България не е гарантирана . 0| 5199 |17.07.2017 Петима в сръбски арест за трафик на мигранти от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads