Реклама / Ads
9| 2289 |02.07.2024 НОВИНИ

Нидерландия скоро ще осигури на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16

.
Източник: БГНЕС
Нидерландия скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16, информира вчера досегашното правителство на страната, цитирано от Ройтерс.
 

Необходимите разрешителни за доставка на машините са издадени, посочи военната министърка Кайса Олонгрен в писмо до парламента преди предстоящата смяна на правителството след месеци на изграждане на коалиция след изборите миналата година.

 

Тя не пожела да поясни колко самолета ще има в първата доставка и кога ще пристигнат в Украйна от съображения за сигурност.





Нидерландия е една от водещите сили на международната коалиция за снабдяване на Украйна с Ф-16, целяща укрепване на въздушната й отбрана срещу Русия.

 

По-рано нидерландските власти доставиха Ф-16 на учебен център в Румъния, където украински пилоти и наземен персонал се обучават да управляват и поддържат самолетите в бойни условия. През април Олонгрен увери, че очаква обещаните доставки от Дания, Нидерландия и САЩ да започнат до няколко месеца.

 

В отделно изявление вчера френският технологичен концерн Thales обяви петкратно увеличение на производството на управляеми ракети в своя обект в Херстал, Белгия, с цел повишаване на "боеспособността на въоръжените сили в Европа", съобщи Франс прес.





Производството на 70-милиметровите управляеми ракети с лазерно насочване ще се увеличи от 1000 на 5000 до 2025 г., заяви групата.

 

Предвид "настоящите геополитически предизвикателства, тази инициатива ще спомогне за укрепване на стратегическата автономност на Белгия и за гарантиране на мира и сигурността в Европа", изтъкна белгийската министърка на отбраната Людивин Дедондер в изявление за медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2235 |02.07.2024 Британският премиер: Евентуална победа на лейбъристите би била лоша за страната и за демокрацията . 0| 2228 |02.07.2024 Софийският апелативен съд остави в ареста Орлин Гигов, обвинен, че е пребил до смърт украинка . 0| 2216 |02.07.2024 Мощни пожари бушуват на 3 гръцки острова, има арестувани за умишлени палежи . 0| 2223 |02.07.2024 Байдън осъди решението на Върховния съд за имунитета на Тръмп, като го нарече опасен прецедент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads