Реклама / Ads
3| 3381 |22.12.2020 НОВИНИ

Николай Костов: Хартиената рецепта изчезва след месец май

.
Николай Костов
Хартиената рецепта изчезва след 1 май 2021 г. Внедряването на електронната рецепта ще стане в срок.
 

Това заяви пред bTV Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

 

По думите му ще отнеме време за да се интегрират различните софтуери с централния, създаден от правителството.

 

Внедряването на електронното здравеопазване у нас получи тласък миналата седмица, след като правителството одобри въвеждането на електронната рецепта и електронното направление. Всичко обаче към днешна дата е просто теория, тъй като въвеждането ще отнеме време. Според предвидения срок окончателно хартиените рецепти трябва да изчезнат на 1 май догодина.

 

“Има няколко производителя на такива софтуери за аптеките и още няколко за лекарите. Всички те трябва да се интегрират с централния, който правителството създаде с електронната рецепта. Мисля, че това ще стане в срок - тоест до 1 май. След тази дата хартиената рецепта трябва да изчезне”, посочи Костов.

 

Той заяви, че в момента върви тестово в една аптечна верига и то само в някои от обектите й. Засега тези аптеки ще бъдат обозначени със стикери.

 

Електронната рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят го дава на пациента, а той от своя страна на фармацевта. С кода се вижда кой е пациентът и кой е лекарят предписал медикамента.

 

"Системата е развиваща се и ще има необходимост от доработки от наша страна. Към нея ще се добавят нови компоненти, за да може тя да бъде част от електронното здравеопазване", смята Костов.


При новите рецепти няма да е възможна “генерична замяна“ на едно лекарство с друго от същия тип, ако в нея е записана търговка марка, обясни още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 3832 |19.12.2020 Иван Костов: В политиката не отива талантът на нацията, а хора като на пикник - да се нахранят . 34| 7649 |18.12.2020 Николай Марков: В крайна сметка - има българска мафия . 7| 5129 |15.12.2020 Николай Милчев: Толкова шишенца не съм виждал никога. Станали са повече от снежинките . 11| 4735 |10.12.2020 Д-р Николай Брънзалов: Обещаните пари за личните лекари ги няма, БЛС иска среща с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads