Реклама / Ads
3| 4308 |15.12.2021 НОВИНИ

Николай Милчев: Такъв е светът – свекървата срещу булката

.
Николай Милчев
МЛАДАТА БУЛКА И СВЕКЪРВАТА (Всякакви прилики с лица и събития от днес съвсем не са случайни) Имахме на село една комшийка Цона – млада булка. Говореше гърлено, натъртваше на гласните, провлачаше ги, мяташе ударенията където ѝ падне – точно както си му е редът по нашия край.
 

Мине се не мине ден и току се оплаче на майка:
– Како Миче, запалила ми съ е главЪтъ! СвекрЪвата ми не дава да шукна – рупае мъ и мъ турмози. (Како Марче, запалила ми се е главата. Свекървата не дава дума да кажа, кара ми се и ме измъчва.– Така се превеждат тези оплаквания на младата булка).
Сега в държавата ни е същото. Свекървата не дава властта, иска всичко да е, както е било – да не е имало сватба (разбирай – избори) и никакви други същества да не се мотаят наоколо. Нищо ново да няма.


Все повече си мисля, че властта не е само опиянение и облагодетелстване – тя е природа, инстинкт, живот.
Свекървата никога няма да даде властта в къщата.
Тя и само тя трябва да отсипва брашното за хляба, да дава яйцата и маслото, да реже от сланината и надениците.


Лъжиците, вилиците и тенджерите трябва да са там, където са били винаги. И столовете, масите и леглата трябва да са си по местата. И да не се сменят пердетата никога! Ако се сменят пердетата, от улицата хората могат да видят какво правиш в стаята.
Младите булки са опасни – ври им кръвта, а това вледенява кръвта на свекървата. Свекървата рови в живота на младата булка до девето коляно. Тя знае всички грехове на другия род – всичко знае свекървата.


– Како Мичее, - продължаваше да се оплаква младата булка, - каквото и да нАправА, се го не аресва. ПОготва нящо, не било като ората, ида с овцете – не съм ги напасла. Опера дреите – млого сапун съм сложИла. Нищо ми не аресва (Каквото и да направя, все не го харесва. Сготвя – не било като хората, изляза с овцете – не съм ги напасла, изпера дрехите – много сапун слагам. Нищо не ми харесва).


Такъв е светът – свекървата срещу булката.
Нашата нова млада държавна булка сега говори английски, усмихва се, все едно е лапнала прясно сирене, учила е, дето другите не могат и да си помислят. Тича нагоре-надолу, напъва се къщата да стане друга, да се проветри, да се измият прозорците, да светне, дето се вика. Но свекървата не дава.
Не дава, ама сватбата мина.

 

Николай Милчев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5576 |15.12.2021 Борис Бонев: Ще ви кажа 3 неща, с които Николай Вълканов не се е разминал . 5| 3131 |15.12.2021 Д-р Николай Брънзалов: Грипът ”Камбоджа” е по-опасен за децата . 9| 5345 |14.12.2021 Изненада! Министри по спешност обсъждали орден за Николай Вълканов, бивш вице на Мултигруп, в неделя . 4| 7440 |13.12.2021 Николай Хаджигенов: Гешев изквича на умряло, че някой го накара да работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads