Реклама / Ads
3| 4114 |15.12.2021 НОВИНИ

Николай Милчев: Такъв е светът – свекървата срещу булката

.
Николай Милчев
МЛАДАТА БУЛКА И СВЕКЪРВАТА (Всякакви прилики с лица и събития от днес съвсем не са случайни) Имахме на село една комшийка Цона – млада булка. Говореше гърлено, натъртваше на гласните, провлачаше ги, мяташе ударенията където ѝ падне – точно както си му е редът по нашия край.

Мине се не мине ден и току се оплаче на майка:
– Како Миче, запалила ми съ е главЪтъ! СвекрЪвата ми не дава да шукна – рупае мъ и мъ турмози. (Како Марче, запалила ми се е главата. Свекървата не дава дума да кажа, кара ми се и ме измъчва.– Така се превеждат тези оплаквания на младата булка).
Сега в държавата ни е същото. Свекървата не дава властта, иска всичко да е, както е било – да не е имало сватба (разбирай – избори) и никакви други същества да не се мотаят наоколо. Нищо ново да няма.


Все повече си мисля, че властта не е само опиянение и облагодетелстване – тя е природа, инстинкт, живот.
Свекървата никога няма да даде властта в къщата.
Тя и само тя трябва да отсипва брашното за хляба, да дава яйцата и маслото, да реже от сланината и надениците.


Лъжиците, вилиците и тенджерите трябва да са там, където са били винаги. И столовете, масите и леглата трябва да са си по местата. И да не се сменят пердетата никога! Ако се сменят пердетата, от улицата хората могат да видят какво правиш в стаята.
Младите булки са опасни – ври им кръвта, а това вледенява кръвта на свекървата. Свекървата рови в живота на младата булка до девето коляно. Тя знае всички грехове на другия род – всичко знае свекървата.


– Како Мичее, - продължаваше да се оплаква младата булка, - каквото и да нАправА, се го не аресва. ПОготва нящо, не било като ората, ида с овцете – не съм ги напасла. Опера дреите – млого сапун съм сложИла. Нищо ми не аресва (Каквото и да направя, все не го харесва. Сготвя – не било като хората, изляза с овцете – не съм ги напасла, изпера дрехите – много сапун слагам. Нищо не ми харесва).


Такъв е светът – свекървата срещу булката.
Нашата нова млада държавна булка сега говори английски, усмихва се, все едно е лапнала прясно сирене, учила е, дето другите не могат и да си помислят. Тича нагоре-надолу, напъва се къщата да стане друга, да се проветри, да се измият прозорците, да светне, дето се вика. Но свекървата не дава.
Не дава, ама сватбата мина.

 

Николай Милчев, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5314 |15.12.2021 Борис Бонев: Ще ви кажа 3 неща, с които Николай Вълканов не се е разминал . 5| 2917 |15.12.2021 Д-р Николай Брънзалов: Грипът ”Камбоджа” е по-опасен за децата . 9| 5098 |14.12.2021 Изненада! Министри по спешност обсъждали орден за Николай Вълканов, бивш вице на Мултигруп, в неделя . 4| 7231 |13.12.2021 Николай Хаджигенов: Гешев изквича на умряло, че някой го накара да работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads