Реклама / Ads
1| 5632 |03.01.2024 НОВИНИ

Николай Савов: Цел на Европейската комисия е 53% от боклука да се рециклира, у нас процентът е не повече от 2

.
Временно изпълняващият длъжността директор на Завода за третиране на отпадъци в София Николай Савов Източник: Стопкадър: bTV
"Целите на Европейската комисия са 53% от отпадъците да се рециклират. По документи у нас е толкова, но реално заводът е рециклирал не повече от 1 или 2%. Голяма част от завода не работи и това е една от причините." Това заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV временно изпълняващият длъжността директор на Завода за третиране на отпадъци в София Николай Савов.
 

Във вторник придоби публичност обстоятелството, че ако в следващите 3 години не се вземат адекватни мерки, има сериозен риск от криза с боклука в София.

 

"Голяма част от задълженията не функционираха. По много причини. Една част е повредена от февруари и не работи, да, може и без нея, но качеството на RDF (бел. ред. гориво, което се получава при преработка на твърдите битови отпадъци) не е добро", отбеляза той.

 

Според него проблемите са свързани с лошото качество на горивото. "Има трета клетка, която е запълнена, не може да бъде запълвана допълнително. Четвъртата клетка е по-малка по размери. В момента проучваме причините за това. Похарчени са 21 млн. лв. Върви одит, ще каже дали е правилно и защо е правено", посочи изпълняващият длъжността директор на Завода.

 

"Разделното събиране е в основата на всяка една система. Всеки един от разделените отпадъци трябва да отива в отделението си, а не общо", допълни Савов.

 

Той изрази мнение, че младите хора знаят и искат да събират разделно.

 

"Много по-трудно е да вземеш мерки, които санкционират, а това довежда до отлагане. В рамките на няколко месеца трябва да изпълним цели, което ще предизвика сътресения", смята Савов. По думите му ще се въведат санкции, например за изхвърляне на строителен отпадък, за изхвърляне на голям отпадък в битовия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4634 |03.01.2024 НАТО купува ракети "Пейтриът", за да подобри противовъздушната отбрана . 3| 4365 |03.01.2024 Взривовете в Иран убиха повече от 100 души. Кой бе Касем Солеймани? . 0| 9933 |03.01.2024 Учителите с по-високи заплати от днес, ето с колко . 5| 4284 |03.01.2024 Скандал в Рига: Латвия арестува руски шпионин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads