Реклама / Ads
12| 3607 |17.10.2023 НОВИНИ

Николай Василев: Демографията на България е отвратителна, помощите за деца са "семки и бонбонки".

.
Николай Василев
Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.
 

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев.


"За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."


Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".


Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.


Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението.


"Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."


Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".


Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".


Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.


"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години."


Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".


"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет."


Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.


Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.


Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев в предаването "Преди всички", като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.


"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември. Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7805 |17.10.2023 За ЧРД: Радев награди бившия вицепрезидент на ”Мултигруп” Стоян Дечнев . 1| 3562 |17.10.2023 Отново евакуираха Версайския дворец . 5| 3834 |17.10.2023 Ген. Съби Събев: В новата стратегия е казано ясно, а не мъгляво - Русия е заплаха за България . 29| 3877 |17.10.2023 Няма данни за престъпление. Има ли изненадани? Прекратиха разследването за “БарселонаГейт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads