Реклама / Ads
0| 2516 |10.05.2023 НОВИНИ

В НИМ откриват юбилейната изложба „50 от 50“

.
През 2023 г. се навършват 50 години от създаването на НИМ Източник: БГНЕС
В Залата за временни експозиции на Националния исторически музей откриват официално юбилейната му изложба „50 от 50“. През 2023 г. се навършват 50 години от създаването на Националния исторически музей и изграждането на музеен комплекс в град София.
 

С тази специална изложба „50 от 50“ музеят ще разкаже на своята публика повече за своята 50-годишна история.

 

Националният исторически музей поставя началото на честванията по повод юбилея с 50 постерни пана с архивни снимки и витрини с важни за всяка от годините предмети, които описват запомнящи се събития от историята на културната институция.

 

Директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова е поканила на събитието всички бивши и настоящи колеги на музея, научни сътрудници и партньори, приятели и съмишленици на каузата за опазването и съхраняването на българското културно-историческо наследство.

 

Към НИМ е и Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, известна със средновековните си стенописи, която през 1979 г. е включена в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Тя няколко десетилетия е в реставрация, която завършва едва през 2006 г. вследствие на дарителска акция, организирана от Националния исторически музей. Филиал е на НИМ от 2003 година.


И днес желаещите да посетят втория етаж от църквата – параклиса „Св. Пантелеймон“, не могат да го направят. Там са запазени части от: „Благовещение“, „Причастие на апостолите“, „Разпятие“, „Възкресение“ и сцени от житието на Свети Пантелеймон.

 

Причината – не е обезопасено качването дотам по външната стълба, направена допълнително. Някога богомолците са се изкачвали по подвижна, вътрешна стълба, поставяна на първия етаж.

 

Бояна е единственият цялостно запазен най-изявен паметник на Търновската живописна школа от XIII век.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2646 |05.05.2023 Пътят през сивото ежедневие с изложбата ”Мъгливо с малко дим” . 1| 3493 |05.05.2023 Отиде си проф. Петко Димитров - откривателят на сензацията ”Чиния на Ной“ . 0| 2610 |03.05.2023 Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев . 0| 2663 |03.05.2023 Полският посланик представя в Ловеч авторска фотоизложба за птиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads