Реклама / Ads
1| 5105 |25.11.2014 НОВИНИ

НОИ: Ще има промени в болничните листове, заради вевеждането на електронния регистър

.
Издадените след 31 декември тази година болнични листове върху бланки „Болничен лист за временна неработоспособност”ще бъдат невалидни, съобщават от НОИ. Това се налага заради стартирането на Електронния регистър на болничните листове от 1 януари 2015 г., в който данните вече ще се подават по електронен път.
 

От 1 декември тази година регистрираните в НОИ лечебните заведения могат да получават уникални номера на болнични листове от съответните териториални поделения на института или онлайн, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата.

 

Също така от тази дата лекарите и лечебните заведения следва да се регистрират като потребители на уеб услугите, предоставяни от НОИ. Така те ще могат да заявяват и получават уникални номера на болнични листове онлайн, да подават данни, както и да тестват подаването на данни и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им. Регистрацията се извършва чрез уеб приложение, достъпно през сайта на института. За целта лекарите, лечебните заведения и индивидуалните практики трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП).

 

Лечебните заведения, които не са регистрирани в НОИ, от 1 декември 2014 г. следва да подават заявление по образец  за получаване на уникални номера на болнични листове в териториалното поделение на НОИ по седалището си.

 

За издаване на болнични листове след 1 януари 2015 г. задължително следва да се използва програмен продукт, разпространяван безплатно от НОИ или друг програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, публикувани на интернет страницата на института. Те са предназначени за разработчиците на софтуер, използван от органите на медицинската експертиза и лечебните заведения и следва да се съобразят от тях при реализирането на функционалност за издаване на болнични листове и решения на лекарските консултативни комисии (ЛКК) по обжалването им.

 

Лекарите и ЛКК отговарят за въвеждането и съхраняването на данните при издаването/анулирането на болничните листове и за представянето на данните от издадените/анулираните болнични листове, посочват още от НОИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4591 |20.11.2014 Министър Танев подкрепя закона на ГЕРБ за образованието, но с промени . 1| 4167 |18.11.2014 БСП внесе промените в Кодекса за социално осигуряване . 3| 5095 |17.11.2014 Ченгетата разочаровани-не виждат обещаните промени в действие . 2| 5067 |14.11.2014 Е. Йорданов: Промени в МВР са задължителни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads