Реклама / Ads
1| 5481 |29.10.2010 НОВИНИ

Нов фонд финансира реформата във ВУЗ

.
Сергей Игнатов
Специален фонд от 11 милиона лева ще финансира през 2011 година реформи в университетите. Това съобщи образователният министър Сергей Игнатов, цитиран от "Дарик".
 

По думите му парите ще се управляват лично от него и ще подпомагат университетите, когато например трябва да съкратят част от администрацията си. Според министъра част от работата на администрацията може да се поеме от студенти и така да се назначават хора на постоянни трудови договори. Игнатов уточни, че пари за популистки искания и под натиск няма да се дават.

Ето какво каза още министърът: „Фондът ще бъде към министерството и искаме както има такъв за оптимизиране на средното образование, да имаме и за висшето образование. Така или иначе университетите предприемат реформи. Ето в Софийския университет (СУ) има антикризисна програма, но дори и да освободи някой, той трябва да плаща обезщетение, няма с какво. Ние трябва да се намесим в случая. Нека създадем фонда и там вече ще бъдат разписани условията, в никакъв случай популистки. Всички университети страдат, както и цялата държава, от прекомерна бюрокрация - България е задушена от това, една паяжина. Съществуват изключително много длъжности и в университетите, от които няма нужда. Пример за антикризисно действие е намаляването на тази бюрокрация”.

Техническите университети трябва да получат допълнително финансиране, но на този етап няма средства това да се случи. Това коментира по време на парламентарния контрол образователният министър Сергей Игнатов. Задължително тези, които създават българско производство, трябва да бъдат подкрепени, допълни той. По думите му от следващата година се предвижда въвеждането на специални стипендии като целта е сферата да стане привлекателна за младите хора. Игнатов увери, че заложените за следващата година средства за образование ще бъдат разпределени равномерни по пера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5136 |28.10.2010 БАН бойкотира реформата, иска министерски оставки . 0| 7141 |13.10.2010 Кабинетът каза "да" на реформата в армията . 3| 4902 |09.06.2010 Трима зам.-министри коват реформата в културата . 12| 5093 |21.05.2010 Пак отлагат реформата на БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads