Реклама / Ads
2| 2928 |19.01.2023 НОВИНИ

Нов медиен закон в Украйна разтревожи журналистите. Регулаторът - силно зависим от властта

.
Тревога заради нов медиен закон Украйна бият местни журналистически организации. Проблемните разпоредби са множество. В една от тях се предвижда медийният регулатор да стане силно зависим от политическата класа, а освен това се разширява и спектъра от извънсъдебни санкции срещу медиите.
 

Законът е подписан от президента на Украйна Володимир Зеленски. Организации обаче се тревожат, че той заплашва свободата на медиите. Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ-EFJ) призовават Европейската комисия и Съвета на Европа да убедят украинските власти да преразгледат закона.


Законопроектът бе подписан от Зеленски в края на декември миналата година. С него се разширяват регулаторните правомощия на правителството върху медиите. С него се позволява на държавния медиен регулатор, Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване (NTRBC), да регулира печатните и онлайн медиите, както и интернет, телевизията, радиото и онлайн платформите като YouTube и социалните мрежи. Освен това се предоставя правото държавният медиен регулатор да глобява медии, да отнема лицензите им и и временно да блокира определени публикации без съдебно решение.


NTRBC е конституционен орган. Половината от членовете му се назначават от президента, а половината от парламента, който се контролира от пропрезидентското мнозинство. 


Президентът на Независимия медиен синдикат на Украйна Сергей Штурхецкий посочва, че украинските длъжностни лица, чрез медиите, които контролират, са започнали кампания за дискредитиране на онези, които критикуват определени разпоредби в закона, вместо да работят върху недостатъците му. 


"Това ни кара да се опасяваме какво ни очаква след пълното прилагане на закона: държавни служители ще обявят несъгласните с тяхната визия за врагове на страната или за чужди агенти. Тази перспектива на държавно и политическо регулиране на медиите е в пълно противоречие с желанието на украинското гражданско общество за европейска интеграция", допълва той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11642 |19.01.2023 Окончателно: Наборната служба се зачита за трудов стаж, приеха промените в Закона за хора с увреждания . 39| 17198 |19.01.2023 Проф. Павлов за Фрог: Недопустимо е да бъдат наричани „военнолюбци“ тези, които изпращат помощ за Украйна . 4| 3159 |19.01.2023 Министър Шишков: Външните връзки на камерите на ТОЛ системата са незаконни . 10| 3793 |18.01.2023 Явор Божанков: Срамно е, че военната помощ за Украйна трябваше да сe доставя по ”втория начин”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads