Реклама / Ads
13| 5709 |26.05.2011 НОВИНИ

Нова чистка в МО

.
Аню Ангелов
Около 150 длъжности ще бъдат съкратени във висшите командни звена от 1 юли. Все още обаче не се знае колко от съкратените ще бъдат реални служители и колко от тях ще се окажат т. нар. "кухи" (незаети) щатни бройки. Това съобщи днес военният министър Аню Ангелов.
 

Това е втората вълна съкращения в Министерството на отбраната (МО), като първата преди година засегна най-вече незаети бройки. От МО твърдят обаче, че по-голямата част от "кухите" бройки вече са изчерпани.

Ангелов отново посочи, че от 1 юли ще има и други съкращения - над 180 щатни длъжности в администрацията на министерството. Така тя ще бъде намалена от 980 на 796 души. 525 щатни бройки ще бъдат съкратени пък в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната - служба "Военна информация", "Военна полиция", военните академии и висшите военни училища, Военно-медицинската академия, Националната гвардейска част и други.

Аню Ангелов заяви, че служителите ще бъдат освобождавани на базата на атестацията им. Той отново отказа да съобщи колко души, пенсионирани по военния закон, продължават да работят в администрацията на МО и така взимат заплати и пенсии едновременно. Според неофициална информация предстоящите съкращения няма да ги засегнат.

За сметка на това обаче с новия Устройствен правилник на МО се откриват и нови длъжности. Ще бъде създадено Централно военно окръжие с щат 622 бройки. Според Ангелов обаче новите бройки са около 70. Структурата ще се занимава и с резерва, който по план на МО трябва да достигне около 3500 души. Идеята на Ангелов е така да бъдат компенсирани предстоящите съкращения на военнослужещи.

Ангелов съобщи още, че фрегатата "Дръзки", която участва в операцията на НАТО "Обединен защитник” по налагането на оръжейно ембарго върху режима в Либия, за първи път е участвала в реална проверка на съмнителен плавателен съд.

Не се предвижда промяна в срока на мисията на "Дръзки", която е до полунощ на 31 май и към 4 юни вечерта фрегатата се очаква на пристанище Бургас.

До момента от МО съобщиха, че фрегата изчерпва участието си в операцията, което ще струва около 1.5 млн. лева, с "поддържане на готовност“ и "разпитване" на кораби. Освен това стана ясно, че петима военни моряци са посрещнали рождените си, а деветима – именните си дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5726 |19.05.2011 Бойко не се интересува от провалената опозиция, започва чистка в МЗХ . 6| 5547 |10.04.2011 Чистка в БНТ . 0| 6383 |26.07.2010 "Чистката" в дипломатическите ни мисии започна от Москва . 7| 4672 |12.05.2010 РЗС: Цветанов с конспиративна чистка в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads