Реклама / Ads
23| 28139 |12.12.2021 НОВИНИ

Новото правителство незабавно ограничава правомощията на главния прокурор

.
Източник: БГНЕС
Незабавно да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор. Незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание, да бъде реформирана КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия да получи разследващи функции. Също не по-късно от 3 месеца от старта на парламента да бъдат направени промени за трансформиране на ВСС, както и такиваза закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура.

Това става ясно от предвижданите общи законодателни инициативи на четворната коалиция, публикувани днес на сайта на "Продължаваме Промяната". Успоредно партията разпространи и договорките за спешни и средносрочни мерки в 18 обществени сектора. Всичко това бяха приложенията от коалиционното споразумение, непубликувани до днес. Първата част на споразумението - с политическите договорки как ще функционира новото мнозинство, вече бе оповестена. Така то стана изцяло публично.

 

Отмяната на таксите за детски градини и ясли, анонсирано от новите управляващи преди дни, трябва да се осъществи още през януари 2022 г. Градините ще станат безплатни с промяна на закона за местните данъци и такси.

 

Пак за януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане – "въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната – в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност".

 

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.". Като "незабавни", но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система, за които по-рано стана ясно, че са приоритетни за новата власт.

 

Преглед на договорките показва, че новите управляващи де факто са се разбрали да въведат Истанбулската конвенция. В преговорите тя категорично бе посочена от лидера на БСП Корнелия Нинова като "червена линия", с която няма да се съгласи. Но ето какво пише в документа:  „Да се въведат в националното законодателство всички елементи от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, свързани с насилието срещу жени и домашното насилие". Текстът е на страница 106 от глава „Европейски въпроси и НАТО“.

 

Междувременно се разбра, че Народното заседание ще заседава извънредно в понеделник, за да гласува структурата и състава на новото правителство. Председателят Никола Минчев насрочи заседанието за 13 часа, като в дневния ред са включени три точки - избор на премиер, одобряване на структура на кабинета и избор на членове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3253 |12.12.2021 Чуждите медии: Мисията на новото правителство в София е да сложи край на корупцията и на кризата . 5| 3461 |11.12.2021 Кои са най-неотложните задачи пред новото правителство? . 35| 7798 |11.12.2021 Правителството: Кои са новите борци срещу корупцията? . 3| 3049 |10.12.2021 Петър Витанов: БСП ще управлява тежки министерства, надявам се да не се обезличим в новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads