Реклама / Ads
17| 3424 |28.01.2021 НОВИНИ

НСИ не иска да брои населението с друго мобилно приложение

.
Източник: БГНЕС
Националният статистически институт не иска да брои българите с чуждо приложение. Това става ясно от официална позиция на НСИ. От там препоръчват да не се създават или пък рекламират инструменти, които можели да навредят на преброяването.
 

От ведомството уточняват, че вече разполагат с надеждна система за подаване на данните през смартфон и друга не им е нужна.


Повод за позицията на НСИ е заявката на “Републиканци за България” на Цветан Цветанов. От там обявиха, че техен екип от сектор “Електронно управление” е разработил  мобилно приложение, което е в пълна готовност да помогне при предстоящото преброяване. 


От НСИ обаче припомнят, че вече са организирали електронно преброяване и то преди цели 10 години.


“Националният статистически институт разполага с мобилно приложение за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. още в началото на миналата година. Чрез приложението и през сайта www.census2021.bg, разработени от НСИ, по време на преброяването от 7 до 17 септември т.г. всеки ще може да попълни електронната преброителна карта. До нея има достъп чрез различни устройства - смартфони, таблети, компютри.


Разработването на приложение за попълване на електронната карта е най-малката и видима част от цялостната Информационна система за преброяването. Основната част от тази система е свързана с осигуряване на защита срещу злонамерено или неумишлено въздействие върху резултатите от преброяването, което налага много сериозни предварителни или последващи изисквания към софтуера (проверка за уникалност на преброяваната единица, комуникация с други информационни източници, логически контрол на отговорите и други)”, посочват в позицията си от НСИ.

“Появата на алтернативни приложения ще обърка гражданите, които искат да се преброят електронно, и ще затрудни процеса. Оценяваме високо желанието на авторите на такива приложения да работят за каузата на преброяването, но настоятелно молим да не създават и рекламират инструменти, които вместо да помогнат, могат да навредят на преброяването. Изразяваме несъгласие да се използват името на официалния сайт и логото на преброяването, които са собственост на Националния статистически институт”, завършват статистиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3584 |28.01.2021 Д-р Брънзалов: Хората, които искат да се ваксинират, да го заяват пред личния лекар . 21| 4131 |28.01.2021 Започва подписка за издигането на Радев за втори мандат . 7| 4161 |27.01.2021 Ден 203 на протеста: Граждани отново поискаха оставката на Борисов и Гешев . 8| 3166 |26.01.2021 Pоlitico: Бесен на AstraZeneca заради недостига, ЕС поиска контрол на износа на ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads