Реклама / Ads
4| 5400 |10.02.2015 НОВИНИ

НСО "крепи" Местан като рохко яйце на форум за образованието

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Националната служба за охрана "крепи" лидера на ДПС Лютви Местан като рохко яйце. Това се видя на дискусия на тема „Законът за развитие на академичния състав - крайно време за промяна", проведен в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 

Залата бе изключително добре охранявана именно заради Местан. За още по-голяма сигурност на влизане бяха поставени и скенери за метал, с които присъстващите бяха проверени за оръжия.

 

Бум на научната степен „доктор" през последната година. Само за последните дванадесет месеца общо 6050 българи са станали докторанти. 3096 от тях са редовни кандидатури, а защитилите ги са 1202.  

 

Тези данни представи председателят на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов по време на Представители на академичните среди у нас, народни представители и самият министър на образованието проф. Тодор Танев се събраха, за да обърнат поглед към все по-големия брой на академиците у нас и подготвяните законодателни промени в това отношение, съобщи Нюз. бг.

 

Основният извод от статистиката гласи, че процедурите за получаване на образователната и научната степен „доктор" нарастват по честота и то при добро темпо.

Това от своя страна повдига и въпроса дали качеството на дисертациите на тези нови „доктори" не пада и до каква степен е критично научното жури в подобна процедура.

 

„Има още какво да се желае, но самото нарастване на тези цифри отчитаме като добър резултат", коментира акад. Дамянов. Увеличение има и при академичните длъжности - „доцент" и „професор". Сборът на новополучените такива длъжности за годините от 2011-та до 2014-та година обаче е по-нисък от броя им за периода 2007-2010 година.

 

„Развива се нормалният необходим процес за създаване на нови хабилитирани кадри", установи председателят на Съюза на учените у нас, но и отбеляза, че е възможно свръхпроизводството на нови академици да се случи в следващите години, тъй като самото темпо бързо нараства.

Друг интересен показател е този, според който хабилитираният състав се увеличава предимно в университетите и висшите училища, за сметка на този в научните организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5569 |09.02.2015 Димитър Манолов смени д-р Тренчев като шеф на "Подкрепа" . 28| 5392 |09.02.2015 Местан за властта: Проблемите се крият зад истерията "Анти ДПС". . 12| 4543 |09.02.2015 Кънев: Сигурността ни като член на НАТО трябва да е непоклатима . 17| 5029 |09.02.2015 Цв. Кънчев: Циганин е този, който се определя като циганин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads