Реклама / Ads

28| 6194 |04.03.2012 НОВИНИ

НЗОК: Нито можем да договаряме цени, нито да влияем на формирането им

.
За НЗОК е оставена само възможността да заплаща определените от две комисии стойности, тя няма влияние върху механизмите за формиране на цените на лекарствените продукти и тяхното ниво на заплащане, се казва в становище на касата.

От юни 2009 г. НЗОК няма законодателна възможност да договаря цените и нивото на заплащане на всички лекарствени продукти, които плаща от вноски на здравно осигурените граждани, пише в становище НЗОК по повод цените на лекарствата. До края на 2011 г. цените и нивото на заплащане на лекарствата от НЗОК са определяни от Комисията по цени и Комисията по позитивен лекарствен списък, които по-късно се обединяват.

През 2010 г. управителят на НЗОК внесъл предложение за промяна в закона, която да даде възможност на НЗОК да договаря по-ниски цени на лекарствата, плащани от касата. В него се казва, че договарянето трябва да е задължително. Здравният министър обаче не внесъл предложението в НС. По същото време министър е вече Стефан Константинов.

През декември 2010 г. е променен ЗЗО, без да се спази предложението на НЗОК договарянето да е задължително. Законът вменява на министъра да изработи наредба за договаряне на отстъпки от цената на лекарствата от касата, която е изработена от МЗ и публикувана в Държавен вестник едва на 30.08.2011 г. Това е доста сериозен проблем и риск за бюджета на касата, тъй като считано от 01.03.2011 г., НЗОК трябва да заплаща медикаменти за онкологично болни, трансплантирани и редки болести, прехвърлени от МЗ. Още на 20.05.2011 г., управителят на НЗОК изпраща писмо до министъра на здравеопазването, съпроводено със сравнителна таблица за по-високите цени, които касата се налага да заплаща към този момент, поради липса на законодателна възможност за договаряне. НЗОК не разработва, а изпълнява политики в рамките на съществуващото законодателство.

Съгласно появилата се по-късно наредба от август 2011, НЗОК може да договаря само лекарства, които се заплащат 100% от фонда и са без аналог, а не всички, както гласи друго предложение на НЗОК от 25.02.2011 г. ,изпратено от управителя до министъра. Това е друг голям проблем, който пречи на фонда да договори отстъпки от цените на всички продукти. Наредбата е задължение на МЗ и тя, както и законът, гласи, че договарянето има пожелателен, а не задължителен характер. Наредбата на министъра не предлага механизъм, с който да се задължат фирмите да участват в процеса и да дават отстъпки.

НЗОК не разработва, а изпълнява политики в рамките на съществуващото законодателство, пишат още от касата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 37| 5273 |02.03.2012 Цветанов: Не можем да сложим полицай на всеки етаж в общежитията . 73| 4778 |01.03.2012 М.Попова: Не съм взела нито стотинка бонуси . 79| 5741 |15.02.2012 НЗОК: Д-р Нели Нешева не е получила 30 000 лв. бонус . 43| 5100 |13.02.2012 Плевнелиев стяга “екшън план” срещу мониторинга на ЕК
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ