Реклама / Ads
0| 2671 |21.08.2022 НОВИНИ

ДБ обжалва пред ВАС решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

.
“Демократична България” подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.
 

“Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.

 

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само в по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

 

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява “Демократична България”. “Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително”, се казва в документа до ВАС.

 

“Демократична България” заявява в жалбата си, че решението на ЦИК “води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният  процес - прозрачността, която да позволява на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат пълното убеждение, че той обективно изразява волята на избирателите”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2790 |21.08.2022 Зеленски предупреди за ”грозна руска атака” преди Деня на независимостта . 0| 2994 |20.08.2022 Гутериш предупреди за продоволствена криза, ако торове от Русия и Украйна не стигнат световните пазари . 0| 2833 |20.08.2022 Гутериш пристигна на необявено предварително посещение в Молдова . 0| 2781 |19.08.2022 Ердоган предложи на Зеленски да се срещне с Путин в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads