Реклама / Ads
18| 5479 |10.05.2021 НОВИНИ

Обратното броене започва утре

.
Утре започва ново обратно броене за политическия живот в България. След трусовете през 2020 г., редовните избори, парламентарното разместване и обреченото 45-то Народно събрание, по всяка вероятност именно във вторник държавният глава Румен Радев назначава свой служебен кабинет и се тръгва към организирането на нов вот по нови правила. ГЕРБ пък утре събира целия партиен актив, за да стяга редиците или по-скоро да ближе раните от последните няколко дни, месеци, година. Какво ще се случи, ще стане ясно през очертаващото се горещо лято...
 

11 май бе първата възможна дата, посочена от президента за назначаването на служебно правителство. Това, разбира се, при условие че искаме избори на 11 юли и за да могат да се спазят всички хронограми. Очаква се утре да бъде назначен и новият състав на Централната избирателна комисия. Неин председател стана Камелия Нейкова по предложение на “Има такъв народ”, а дотук се стигна след предложената, а впоследствие и оттеглена кандидатура на Красимир Ципов. Причината - липсата на други кандидати и готвения, според ГЕРБ, “капан”. 

 

Изборната комисия тепърва ще трябва да се справи с някои особени предизвикателства предвид новите изборни правила. Едно от основните е организацията на изцяло машинното гласуване, което ще е единствена опция в секциите с над 300 избиратели. Трябва да се отбележи обаче, че хартиена бюлетина все пак ще има, но тя ще е резервен вариант. Трябва да се осигурят и около 500 машини, с които да гласуват сънародниците ни зад граница, а това може да се окаже сложно. 

 

А иначе - почти нищо не се знае за готвения от Румен Радев служебен кабинет. За премиера се знае единствено, че е “българин и мъж” - сам държавният глава вчера посочи това пред журналисти, но отказа да даде повече подробности. Уви, това никак не стеснява кръга на възможните кандидати.

 

Разбира се, спекулира се с някои имена в служебния кабинет на президента. Едно от тях например е ген. Стефан Янев, който е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Коментира се и името на Деница Златева от БСП, разбира се - неофициално. Тя е сочена за вицепремиер в служебния кабинет, а това не е първият път, в който ще заеме тази длъжност. Златева бе част от първия служебен кабинет на президента Радев. БСП обаче не било съгласно, както обяви самата Корнелия Нинова. 

 

Спекулира се и с имената на двама възпитаници на престижния университет "Харвард". Става дума за бившия икономически министър в служебния кабинет на Марин Райков - Асен Василев, и за икономиста Кирил Петков. 

 

Очаква се в кабинета да са и някои от секретарите и съветници на Радев. А той би трябвало да започне работа още на 12 май - сряда. 

 

Партийният актив се събира. Вождът стяга редиците 

 

Сътресенията за ГЕРБ не спират вече над година. Спомняме си горещата 2020 г. - скандали, снимки, записи, протести, рокади в кабинета, печелене на време и в крайна сметка - редовни избори. ГЕРБ гледат на изборните резултати като на (спорна) пирова победа, но предложението им за правителство бе с предизвестен провал. Мандатът обаче въпреки това се задържа в ръцете им седмица. За справка - останалите две партии го върнаха в същия ден. 

 

Краткият живот на 45-тото Народно събрание обаче бе бурен. На фона на препирни и скандали се приеха важни промени в Изборния кодекс и се създаде парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов за последните 10 години. А там… стана горещо. Особено през последните няколко дни. 

 

В края на миналата седмица (четвъртък) на заседание на комисията се появи крупният земеделец Светослав Илчовски. Пред част от депутатите той заговори за държавен рекет, схеми, кюлчета, Мата Хари. И точно когато стана интересно (и много неудобно) в залата нахлу свитата на Борисов - едни от най-големите партийни остриета с процедурни хватки и разтягане на словесни локуми провали изслушването, което продължи по още по-бурен начин още на следващия ден. 

 

Там, разбира се, бе и вторият замесен в скандала - Иван Ангелов, “Пилето” - собственик на фирма “Градус”, който без да иска направи някои особени самопризнания. Стана ясно, че все пак е звънял на премиера в оставка Борисов, който, оказва се, е толкова благороден, че му помогнал с разни сделки в чужбина. Прокуратурата започна проверка по изнесените твърдения, но е спорно как тя ще завърши, ще бъде ли обективна и ще се открие ли в крайна сметка нещо. Напълно възможно е нещата да приключат с “Няма данни за извършени престъпления” - печално и добре познато нам заключение, уви. 

 

Но каквото и да се случи, това е поредният голям удар за ГЕРБ, които явно трябва да се стегнат. И затова вождът Борисов ги събира на нова конференция, тиймбилдинг, групова среща на ранените “рицари”, ако щете. Какво ще се случи там - ще стане ясно утре. Знае се, че по всяка вероятност ще има рокади в ръководството, но е обект на спекулация какво и с кого ще се случи. 

 

По всяка вероятност Борисов ще изнесе реч на партийния форум, който този път ще е онлайн. Припомняме, че миналата година под парещото слънце в “Тех парк” целият партиен екип се бе събрал за “надъхване”, а там се случиха и някои притеснителни неща, като агресията срещу журналиста Полина Паунова, например. 

 

А какво ще се случи на 11 юли с новите избори, тепърва ще става ясно. Дали ще има ново разместване в парламентарните редици, кой ще спечели и загуби гласове, можем само да гадаем.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3061 |10.05.2021 Патриотични формации започват преговори за общо явяване на изборите . 7| 3023 |09.05.2021 Денят на Голямото прибиране започва . 11| 3224 |06.05.2021 Радев: Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението . 22| 3292 |01.05.2021 САЩ и НАТО започват окончателното изтегляне на силите си от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads