Реклама / Ads
2| 4541 |18.12.2015 НОВИНИ

Общинари в Пловдив се псуват заради парите за култура

.
Гласуването на календара за културните мероприятия за 2016 година в Пловдив е било взето на тъмно. Това алармираха пред Frognews очевидци.
 
Знакови за града под тепетата културни инициативи, като Капана фест, който успя да легитимира творческия едноименния АРТ квартал в Пловдив, като притегателно място за култура, отпадна от календара с неясни мотиви. С ¾ е орязано финансирането на проектът „Пловдив танцува“, който привлече много сериозна публика. Финансирането на фестивалите на фондация “ФОНДАЦИЯ ЕДНО ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВА”, които са сред най – рейтинговите в световен мащаб фестивали в жанра си, също беше намалено.

Финансирането на Street masters, който беше домакин на европейски формати по beatbox и break dance е намален над 2 пъти и половина. При гласуването на бюджета мина под знака на скандала. Местни пловдивските творци, които твърдят, че са ощетени получават правото на дпълнително финансиране, в рамките на около 130 000 лева. Тези средства  идват от орязаните бюджети на най-влиятелните съвременни прояви, които през изминалата година утвърдиха Пловдив, като културен център от национален и европейски мащаб. Заради посочените по – горе културни форуми Пловдив беше избран за „Европейска столица на културата“ за 2019 година. Орязването на финансирането на утвърдилите се вече фестивали според арт средите показвало, че Пловдив няма да върви по пътя на съвременното изкуство.  На практика общинарите не са се съобразили с решенията на ресорната комисия, което засилва подозрението, че кметът на града Иван Тотев е взел еднолично решение как да изглежда той. Решенията на комисията бяха оповестени в края на миналата седмица, но в понеделник е станало преразпределението на средства, за което дори самата комисия не е знаела. По време на общинската сесия стана ясно, че болшинството Общински съветници не са били уведомени за предложените от Тотев промени, но този факт не им попречил да ги гласуват и приемат. На практика от Пловдив се прогонват част от най-влиятелните промоутъри в България и не е изключено знакови имена в съвременното изкуство в България да преразгледат подкрепата си към Пловдив, заради случващото се.

Пред Фрогнюз общинският съветник Владимир Кисьов заяви, че наистина е имало напрежение сред културните дейци. Той обеща, че от сега нататък ще има доста пари за култура в града, макар че не стана ясно кога и какви пари ще има. Според очевидци, по време на заседанието на общинския съвет  в Пловдив са се чули обидни реплики и псувни в диалога между съветниците и артистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5215 |18.12.2015 Социалните в Пловдив вземат от майката изоставеното бебе . 1| 5783 |17.12.2015 Издирват родителите на изоставено 9-месечно бебе в Пловдив . 2| 5255 |27.11.2015 Арести за шефове на таксиметрови компании в Пловдив . 8| 5704 |23.11.2015 Пилотите на самолетите в Пловдив били взели решението за кацане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads