Реклама / Ads
69| 86991 |24.08.2021 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: Кирил Петков директно удари обръчите на Доган. Това силно раздразни ДПС

.
Осман Октай Източник: БГНЕС
Най-големият враг на ДПС в момента е не само служебният министър на икономиката Кирил Петков. Техни врагове са и финансовият, и вътрешният министър. Бойко Рашков с контрола върху контролирания и купен вот раздразни много техни брокери на гласове в страната. Кирил Петков най-много ги раздразни с разследванията и информацията, която изнесе за ББР и консолидационните компании. Всички тези разкрития директно удрят обръчите на Доган, затова от ДПС са толкова афектирани и раздразнени.
 

Това каза в интервю за Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай.

 

„След репликата на президента „Мутри вън!“, днес цялата мафия е на война с президентската институция и служебното правителство. Ще направят всичко възможно да елиминират президента Радев, ако доведат изборите до балотаж, както се случи с Петър Стоянов“, предупреди той.

 

Ето какво още каза Октай:

 

Защо за ДПС в момента най-големият враг сякаш е служебният министър на икономиката Кирил Петков?

 

Всъщност техен най-голям враг е не само служебният министър на икономиката. Техни врагове са и финансовият, и вътрешният министър. Бойко Рашков с контрола върху контролирания и купен вот раздразни много техни брокери на гласове в страната. Кирил Петков най-много ги раздразни с тези разследвания и информацията, която изнесе за ББР и консолидационните компании. Всички тези неща директно удрят обръчите на Доган и затова те са толкова афектирани и раздразнени.

 

Още от времето на Емил Караниколов, икономическият министър, който Бойко Борисов уволни заради съмнения за връзка с Пеевски, ДПС осъществяваха изключителен контрол в полза на т.нар. „обръчи от фирми“, особено около Делян Пеевски, за всички кадрови и ключови позиции – като започнете от Стоян Мавродиев. Връзката на Мавродиев и Пеевски е много силна що се отнася до регистрираните офшорни компании от офисите на Мавродиев от едно време. Когато министър Кирил Петков, с подкрепата на президента, вече осветява всички тези схеми и сменя ръководства, естествено най-нормалното нещо е хората от обръчите на Доган да са ядосани и изнервени.

 

Как ще коментирате поведението на ДПС?

 

ДПС изпитаха удовлетворение след дълги години на политическа изолация. След ерата на Орешарски и след прегръдката на Лютви Местан на „Орлов мост“ със Сергей Станишев нито една от политическите формации не си позволяваше да провежда официални политически разговори с ДПС. Голямата грешка на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ беше тази първа проведена среща с ДПС. След нея от ръководството на Движението бяха много доволни и почти си повярваха, че са излезли от политическата изолация. Обаче след реакцията на „Демократична България“, и особено на Христо Иванов, ръководството на „Има такъв народ“ се опита да се дистанцира от ДПС, опитаха се да се оправдаят, че това не е било разговор за бъдещи партньорства, управление и т.н. Всичко това отново изнерви ДПС и ги настрои срещу Христо Иванов и „Демократична България“. Понеже върху тях присъства образа на Пеевски, намериха начин да прехвърлят напрежението около „Демократична България“ и Кирил Петков върху образа на Иво Прокопиев.

 

Йордан Цонев и говорителите на Доган, говорейки за „майката-родина“ и скандалът, който провокираха с напускането си на Съвета по сигурността – това беше много опасен знак от страна на ДПС: „Пипнете ли Доган, ние не отговаряме за националната сигурност и етномира“. Това казаха те, напускайки Съвета за национална сигурност. От една седмица слушам много опасна тенденция от йорданцоневци и карадайъовци, че те уж не са етно-религиозна партия, а говорят от името на всички мюсюлмани. Как става така? Младата и образована част от мюсюлманите в България са изключително афектирани от чуждопоклонничеството на Карадайъ в Анкара.

 

Изненадан ли сте, че адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ /партия на протеста/, протяга ръка към ДПС за съставяне на кабинет?

 

Що се отнася до Хаджигенов и „Изправи се.БГ! Ние идваме“, аз не мога да разбера разнопосочните политически послания в тяхната група. Те са готови на всякакви компромиси. Хаджигенов даже беше готов да се жертва и министър да става. Вижте дори Арман Бабикян или Татяна Дончева, която кръжеше около „Позитано“, за да влезе в коалиция с БСП, а след това се обърна на 180 градуса, нападайки Корнелия Нинова – това са хода на оцеляването.

 

Сега в момента всички искат да обвинят другарчето – то да е виновно за предстоящите предсрочни избори, които се задават от ъгъла. Не може днес Бабикян да иска да се състави отговорно правителство и да напада с груб език както личностите в „Има такъв народ“, така и политическата формация. Не се прави така. Дори когато хората се женят по любов, ако нападнеш булката, зетя или рода, няма как да стане сватбата. В момента в политическата кухня нещата са толкова сериозни, а те всеки ден обвиняват другарчето и се оправдават, че нямат вина за това, че са провалили преговорите. Всички са виновни. Т.нар. „партии на протеста“ действително ще загубят на следващите предсрочни избори заради неадекватността си, че не отговориха на очакванията на протестната енергия. Хубавото е, че тази протестна енергия, разочарована от тези формации, се обединява около служебното правителство и около президента.

 

Как разчитате думите на ген. Атанас Атанасов и адв. Николай Хаджигенов, че Ива Митева би била добра номинация за премиер?

 

Това не е добър ход. По-скоро е интригантски ход. Поведението им не е за консолидация и търсене на отговорно решение, а е „Разделяй и владей“. Утре-вдругиден ще излезе Слави и ще каже, че не е тяхна работа да предлагат кой да бъде министър-председател от „Има такъв народ“. По този начин искат да създадат конфликт между Ива Митева и Слави Трифонов. Да ме извинява ген. Атанасов, но търси интрига и създава конфликт и разногласия в лагера на противниците, знаейки, че няма да има правителство.

 

Според Вас може ли да се разчита на подкрепата на ДПС както за съдебна реформа, така и за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев?

 

Това е абсурд! Местните феодали получиха подкрепа точно от три формации – ГЕРБ, ДПС и БСП. И те в съглашателство контролират съдебната система и си излъчиха и главен прокурор. Тези хора, говорейки днес за бюджета и за съдебна реформа, просто лъжат избирателите. Докато ДПС, ГЕРБ и БСП са в Парламента няма как да стане истинска съдебна реформа, каквато очакват българските граждани, защото те разчитат на защита от прокуратурата. Те затова имат такова самочувствие, че няма кой да ги преследва. Нали помните репликата на Цветан Цветанов навремето: „Няма кой да ме накаже мене“? Те изцяло разчитат на бухалката, наречена „прокуратура“ и бухалките „Специализирана прокуратура“ и „Специализира съд“. Сега ДПС най-нагло искат информация дали Пеевски има извършени престъпления точно от тези структури, които го прикриват.

 

Прокуратурата нарочно е създадена още от времето на „Кръглата маса“. За първи път тези млади хора, които излязоха на протеста и получиха институционална подкрепа от президента, което привлече вниманието на европейската общност и медии, объркаха плановете на цялостното задкулисие, което в момента е в тотална паника.

 

Какви са вашите прогнози? Накъде вървим?

 

След репликата на президента „Мутри вън!“, днес цялата мафия е на война с президентската институция и служебното правителство. Ще направят всичко възможно да елиминират президента Радев, ако доведат изборите до балотаж, както се случи с Петър Стоянов.

 

Между 22 октомври и 22 ноември трябва да са президентските избори по Конституция. Вече влязохме в опасната зона на конституционна криза, защото парламентът не определя датата за президентските избори. 60 дни преди тях трябва да започне подготовка Централната избирателна комисия. Всичко това закъснява и навлиза в тази опасна зона. В момента парламентът просто поставя президента в нервна ситуация, неопределяйки датата за президентските избори. Има опасност до последно да изнервят обстановката и евентуално държавният глава да не може да състави Инициативен комитет за регистрацията му, събиране на подписка и т.н. Току виж изборите няма да са 2 в 1, а парламентарните ще бъдат след президентските.

 

Вместо да работят, депутатите само привикват министрите. Сигурно са зажаднели от времето на Бойко Борисов, че той и неговите министри не ходеха в парламента. Аз съм убеден, че дори и промени в бюджета няма да направят. От тяхното поведение е видно, че всеки има някакви претенции за конкретните предложения на служебния финансов министър. Ако останем без актуализиран бюджет ще настъпи драма в обществото наесен. Не президентът, не служебното правителство, а тези, за които сме гласували на последните избори, ще са виновни за провала на бюджета.

 

Предупреждавам – има опасност да не направят актуализация на бюджета и този път ще са виновни абсолютно всички, без изключение.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9721 |16.08.2021 Афганистанец пред Фрог: Талибаните са подкрепяни отвътре и отвън. Искат светът да ги приеме . 30| 19150 |17.08.2021 Д-р Пукалски с 9 мисии в Афганистан пред Фрог: След 2006-2007-ма видях, че мисията в Афганистан е causa perduta. Освободителите стават нашественици . 18| 12795 |11.08.2021 Първан Симеонов пред Фрог: Слави няма игра. Не е време за прогнози, а за равносметки . 9| 8499 |10.08.2021 Слави Василев пред Фрог: Решението на ИТН значи нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads