Реклама / Ads
0| 3096 |20.01.2022 НОВИНИ

Омбудсманът иска COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от две парламентарни комисии – по труда и социалната политика и по бюджет и финанси, да включат изрична нормативна разпоредба, с която COVID добавките, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.
 

Омбудсманът настоява да се добави нов параграф в Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и  Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 г.


"Обезпечителни мерки не се налагат и действия по принудително изпълнение не се извършват върху парични средства, изплатени на пенсионери като компенсации въз основа на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и акт на Министерския съвет във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID-19. Не подлежат на изпълнение запорни съобщения върху вземанията на пенсионерите по изречение първо, включително постъпили по банковите им или други платежни сметки“, предлага проф. Ковачева.


Омбудсманът подчертава, че така една от най-уязвимите части от обществото  се оказва неподкрепена в кризата, включително за покриване на най-неотложните нужди като храна.


„Законодателно е предвидено, с оглед необходимостта от средства за покриване на належащи нужди на длъжника, някои негови вземания да са изцяло несеквестируеми, а други, като доходите от труд и пенсия, да са частично секвестируеми. Извън законово определените като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за удовлетворяване на кредитора“, посочва Диана Ковачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 14655 |20.01.2022 Ледоразбивач с европари иска да купи министерството на Николай Събев . 12| 3264 |19.01.2022 COVID мерките в София остават без промяна. МВР се включва в издирването на контактните . 8| 4468 |19.01.2022 ГЕРБ като фурнаджийска лопата - вече не искат отмяна на “зеления сертификат” за всички . 11| 3244 |19.01.2022 Проф. Александрова: Новите лекарства срещу COVID-19 са шанс за контрол над пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads