Реклама / Ads
1| 2385 |28.04.2023 НОВИНИ

Омбудсманът Ковачева призова за преразглеждане на ревизирания проект на Закона за ВиК

.
Източник: личен архив
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков във връзка с ревизирания проект за обществено обсъждане на Закона за водоснабдяването и канализацията. Това съобщават от пресофиса на обществения защитник.

В становището си Ковачева обръща внимание на основните проблеми, които се очертават и в „ревизирания“ проект с настояване за неговото преразглеждане. Причината е, че не са защитени и гарантирани в достатъчна степен правата и интересите на битовите клиенти на ВиК услуги, според омбудсмана. 

 

На всички обществени обсъждания в Комисията за електронно и водно регулиране (КЕВР) на цените на ВиК услуги омбудсманът е настоявал за ежегодно обвързване на цената на водата за питейно-битови нужди с изпълнение на показателите за качество. Проектът предвижда създаване на нова Комисия, която да регулира единствено цените, правилата за тяхното образуване, които отразяват само структурата на разходите, посочва в становището си омбудсманът. 

 

Контролът върху изпълнение на показателите за качество – сведени от 15 до три, е предвиден да се осъществява от Асоциациите по ВиК. „Това буди недоумение, тъй като не е предвидено обвързване на изпълнението на показателите за качество с цените на ВиК услугите“, пише омбудсманът.

 

Ковачева пита по какъв начин Комисията ще защитава интересите на потребителите. 

Тя подчертава, че съгласно Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 – 2023 г., заложената цел „качество срещу пари“ ще се счита за осъществена, когато българските ВиК дружества постигнат показатели за ефективност и качество на услугите, съизмерими с добрите европейски практики, и това доведе до обществено удовлетворение от услугите и цените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2645 |20.04.2023 Гешев бил заплашван от много сериозни олигарси и мутри, призова Радостин Василев да се нареди на опашка . 1| 2470 |20.04.2023 Сериозен ръст на случаите на варицела у нас, лекари призовават за задължителни ваксини . 3| 2459 |19.04.2023 Остин призова Турция и Унгария да ратифицират кандидатурата на Швеция за НАТО . 1| 2419 |14.04.2023 Байдън призова САЩ да повишат сигурността на базите данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads