Реклама / Ads
1| 2691 |27.01.2022 НОВИНИ

Омбудсманът: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което алармира, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати.

Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

 

Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.

 

Ковачева подчертава, че организациите са притеснени, защото в утвърдените стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2021 г., както и по реализираните проекти по оперативните програми, не е предвидено увеличението на цените на тока и природния газ и заложените средства се оказват крайно недостатъчни за нормалното функциониране на социалните услуги. А получените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са били отпуснати само за октомври и ноември м.г., но не и за следващите месеци.

 

Друг проблем с финансирането на дейностите се оказва липсата на заложени средства за покриване на разходите и за увеличението на заплатите от 1 януари 2022 г. на работещите в социалната сфера, каквото е предвидено по Наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, финансирани от държавния бюджет.

 

"В действащите стандарти необходимите средства не са предвидени, а високите цени на електроенергията и природния газ не позволяват да се преразпределят средства по други направления, в т.ч. за актуализиране на заплатите", посочва Диана Ковачева. Тя допълва, че съществува реален риск значителен брой служители да напуснат системата или да заведат искове срещу доставчиците на услугите за неизпълнение на задълженията им по нормативен акт.

 

"В ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ. Това означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест", подчертава омбудсманът.

 

Затова Ковачева настоява за спешни действия по обезпечаване нормалното функциониране на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3170 |25.01.2022 Паскал Дойчев на старта на ЕУФА: Целта ни е повече хора да спортуват и да имат доверие в идеята . 14| 3325 |22.01.2022 Антон Кутев: Нинова не осъзна, че е вредна за БСП. Не търпи силни хора, интересува се от личната си власт . 6| 3410 |21.01.2022 Д-р Антония Първанова: Трябва да убедим хората със симптоми да си останат вкъщи . 2| 3084 |20.01.2022 Стар познайник на русенската полиция пребива хора по улиците, но се ползва с протекциите на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads