Реклама / Ads
0| 3119 |24.11.2022 НОВИНИ

ООН с разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

.
Съветът на ООН за правата на човека реши да назначи независимо разследване на кръвопролитните репресии срещу демонстранти в Иран, предават световните агенции.
 

Преди това върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова режима в Техеран да прекрати "непропорционалното" използване на сила при потушаването на протестите. Те започнаха по повод смъртта на млада жена в затвор на нравствената полиция на 16-ти септември.

 

По думите на Тюрк в Иран има "нова криза с правата на човека" със 14 хиляди арестувани, вкл. деца. Все още Техеран не е е отговорил на искането за международна инспекция.

 

В началото демонстрациите бяха за права на жените, но впоследствие прераснаха в политически и искания за смяна на ислямския режим и сваляне на върховния духовен водач аятолах Али Хаменей.

 

Назначената от правозащитната агенция на ООН комисия ще събира доказателства за нарушения от страна на иранските власти в хода на протестите. Представителят на Техеран на заседанието в Женева Хадиджех Карими предварително обвини западните държави, че използват Съвета на ООН за правата на човека, за да нападат Иран и окачестви действията им като "ужасяващи и позорни". 

 

На заседанието Китай до последно настоява за промени в статута на бъдещата комисия. Китайският делегат твърди, че текстът на предложението е "преобладаващо критичен" към Иран. Германия и Исландия внесоха предложение в 47-членния Съвет предложение за разследване на случващото се в Иран. То бе подкрепено с 25 гласа. Против гласуваха представителите на шест страни - Армения, Венецуела, Еритрея, Китай, Куба и Пакистан. 16 страни се въздържаха.

 

Доказателствата, които са събрани преди подобна мисия на ООН за Сирия, са използвани за съдебно преследване в Германия на бивш сирийски служител, който е обвинен във военни престъпления, припомниха осведомителните агенции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2935 |22.11.2022 Националното следствие поема разследването на катастрофата с полицаи и мигранти . 1| 3062 |20.11.2022 Прокуратурата за изчезването на Сашко: Краят на издирването не означава край на разследването . 11| 3631 |16.11.2022 Поптодорова: Русия не може да бъде оставена встрани от разследването за ракетата в Полша . 2| 2746 |08.11.2022 Прокуратурата започва разследване за тежкия инцидент на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads