Реклама / Ads
0| 3971 |25.09.2023 НОВИНИ

ООН: Русия продължава да трупа военни престъпления в досието си

.
Руската армия продължава да извършва военни престъпления в Украйна - атаки върху цивилното население и енергийната инфраструктура на страната, изтезания, секдсуални посегателства. Това се посочва в доклад на международната комисия за разследване на престъпленията по време на войната в Украйна към ООН. 
 

От създаването си Комисията е посетила Украйна повече от десет пъти. По време на своите разследвания членовете и изследователите се срещнаха с представители на правителствени агенции, международни организации, гражданското общество и други заинтересовани страни.


Документирани са атаки срещу жилищни сгради, здравни заведения, ЖХ гара, ресторанти, магазини и търговски складове. Според комисията тези нападения продължават с "пълна сила". Сред нарушенията е й взривяването на язовирната стена на Нова Каховка. Случаят все още се разследва. 


Според данните на Комисията в Херсон и Запорожие има редица случаи на изтезания, извършени от руските военни срещу лица, сочени за информатори на украинските въоръжени сили. В някои случаи е приложена жестокост, довела до смърт. 


Установени са случаи на насилени жени на възраст между 19 и 83 години в района на Херсон. Според данните много хора от семейството са били принуждавани да чуват крясъците на жертвите от съседната стая. Продължават разследванията и около случая с принудителното изселване на украински деца от контролирани от Русия райони в Украйна. Случаят накара Международният наказателен съд в Хага да издаде заповед за ареста на президента Владимир Путин. Комисията за разследване на престъпленията по време на войната в Украйна към ООН изразява съжаление относно липсата на яснота и прозрачност по отношение на пълния обхват, обстоятелствата и категориите на изселените деца. 


От Комисията се опасяват и от реториката в руските държавни медии, която може би подстрекава към извършване на геноцид. 


Комисията отново изразява дълбоката си загриженост относно мащаба и тежестта на нарушенията, извършени в Украйна от руските военни сили, и подчертава необходимостта отговорните да бъдат изправени пред съда. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8320 |25.09.2023 Антон Хекимян: Осъзнавам, че обвиненията срещу мен се отразяват на колегите от bTV . 10| 4091 |25.09.2023 Зеленски: Американските танкове „Ейбрамс“ пристигнаха в Украйна . 2| 4207 |25.09.2023 Почина „последният кръстник“ на италианската мафия Месина Денаро . 24| 6903 |25.09.2023 Време за въпроси и лоши примери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads