Реклама / Ads
2| 2905 |08.03.2023 НОВИНИ

ООН: Видеозаписът с екзекуцията на украински военнопленник е автентичен

.
Източник: личен архив
Предполагаемият видеозапис на украински военнопленник, застрелян, след като се провиква ”Слава на Украйна!”, ”изглежда автентичен”. Това заяви днес службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от Франс прес.
 

"Знаем за това видео, публикувано в социалните мрежи, което показва неучастващ в бой украински войник, екзекутиран, както изглежда, от руските въоръжени сили. Въз основа на предварителен анализ смятаме, че видеото изглежда автентично", коментира пред АФП говорителка на Върховния комисариат.

 

На близо десетсекундния запис се вижда мъж с военна униформа, но без оръжие, който пуши цигара. Друг мъж извън кадър казва на руски, изглежда на свой другар: "Снимай го".

 

"Слава на Украйна!", отвръща украинецът и веднага го пронизват куршуми. Тогава човекът зад камерата подхвърля: "Пукни, мръснико".

 

Говорителката на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека напомни, че са "документирани многобройни нарушения на международното хуманитарно право, (насочени) срещу военнопленници, включително произволни екзекуции на руски и украински военнопленници".

 

"Необходими са безпристрастни и ефикасни разследвания на всички тези твърдения и виновниците трябва да понесат отговорност", подчерта тя.

 

АФП не успя да провери по независим източник къде и кога е заснето видеото, нито дали показва пленник - жертва на военно престъпление, както твърдят представители на Киев.

 

В социалните мрежи видеото бързо се разпространи в понеделник; множество постове, снимки и рисунки възхваляваха смелостта и патриотизма на загиналия войник. Вчера украинската армия се закле да отмъсти за смъртта му.

 

По предварителни данни става дума за Тимофий Миколайович Шадура от 30-а механизирана бригада, съобщиха вчера украинските Сухопътни войски. Медиите споменаха друго име. Тялото на загиналия се намира на окупирана територия и не може да бъде разпознато окончателно, преди да бъде върнато и подложено на експертизи, каза украинската армия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2861 |08.03.2023 Урсула фон дер Лайен: Канада обучава украински военни от 2014 г. . 14| 2897 |08.03.2023 NYT: Проукраински групи стоят зад саботажа на Северен поток . 7| 3199 |07.03.2023 Киев разследва разстрела на невъоръжения украински военнопленник . 17| 4091 |07.03.2023 Командирът на украинските сили в Бахмут: Да застреляш невъоръжен човек, защото е казал ”Слава на Украйна”” е дело на животно, не на войник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads