Реклама / Ads
10| 9296 |22.04.2012 НОВИНИ

Опазването на Земята да стане световна религия

.
Днес е Международният ден на Земята, който се отбелязва от над половин милиард души по света. Всяка година Международната мрежа координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея.
 

 

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. 

 

По повод Денят на Земята в ефира на Дарик министърът на околната среда и водите Нона Караждова коментира: "Силно се надявам опазването на околната среда да стане национална и световна религия, този ден като предназначение да привлече вниманието на световната общественост, на всички организации, отделни граждани - под някаква форма да участват в този процес. Можем да успеем, ако всеки от нас допринесе с нещо. Дали това ще е в този ден, и не само, да изведем детето си сред природата и да му обясним колко е важно да живеем в хармония с нея, или си пометем тротоара, или да участваме в почистването на града, или да си загасим лампата, или да спрем кранчето на чешмата, докато си мием зъбите - това е все участие".

 

"Много хора подценяват своя малък принос. Представете си обаче във всеки дом в България, ако се загаси по една крушка, която свети ненужно, колко много става това. Важното е всички да участваме. Например, ако аз имах медия, бих започнала така: Добро утро, драги слушатели! Тази сутрин с какво започваме? Какво ще направите в днешния ден? Ще загасите лампата, ще спрете кранчето или ще пометете тротоара? Само 30 секунди. Това е като екологичното възпитание на децата, които да възпитават и родителите си. Това става с постоянство", смята министър Караджова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 8448 |07.04.2012 Б. Борисов на Лазаровден: Реформирайте здравеопазването! . 23| 5889 |03.04.2012 Тр. Трайков се зарече да си остане политик . 109| 9512 |26.03.2012 Костов: Путин да бъде по-малко мъжествен или "Белене" да стане паро-газова централа . 8| 6212 |27.02.2012 Астероид се е отправил опасно близо към Земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads