Реклама / Ads
5| 5042 |08.04.2009 НОВИНИ

Орешарски -пречка за европарите?

.
Пламен Орешарски
България не може да докаже, че разполага с механизъм за контрол над полагащите й се европейски пари, нито че одитната агенция е независима от финансовия министър, пише вестник Сега.
 

ЕК не е доволна от гаранциите, които България й дава, че системите за контрол за изразходването на парите по европейските програми са ефикасни, пише Светослав Терзиев в днешния брой на вестник Сега. Затова до лятото страната ни няма да види нито евро по оперативните програми. Това заяви вчера в Брюксел говорителят на ЕК по регионална политика Денис Абът, цитиран от БНР. Ако до септември новата одитна стратегия на страната ни не бъде одобрена, Брюксел може да поиска да върнем преведените вече 600-700 млн. евро за авансови плащания. До 2013 г. в бюджета на ЕС за България са отделени 12 млрд. евро, до които също няма да имаме достъп без действаща система за одит.

Абът заяви, че очаква до края на април България да изпрати новата одитна стратегия. Предишната бе отхвърлена от ЕК. До края на май пък ще трябва да бъдат пратени нови оценки за съответствие на оперативните програми, заради които са под въпрос 7 млрд. евро от структурните и Кохезионния фонд на ЕС. За да разреши Брюксел междинните плащания по европейските оперативни програми, страната ни трябва да се справи с няколко проблема. Първият е свързан с числеността и квалификацията в одитното звено на финансовото министерство, сега повишено в изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Вторият засяга цялостното въвеждане и ефективното функциониране на т.нар. електронна мониторинг система за наблюдение и контрол на дейностите и плащанията по всеки отделен европроект. Това отново е работа на финансовото министерство. Третият е влизането в сила и прилагането на закона за конфликт на интереси, което ЕК има намерение да провери на място.

"Говорителят вероятно не разполага с най-новата информация", коментира пред "Сега" вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. "Новата стратегия е пратена още на 31 март, а коригираните оценки за съответствие ще бъдат готови не през май, а през април", отбеляза тя и изрази надежда, че този път няма да бъдат отхвърлени. Плугчиева смята, че няма опасност да връщаме пари на Брюксел по оперативните програми. По нейни данни досега са извършени авансови плащания за 100 млн. евро по сключените вече договори за 2.8 млрд. евро от оперативните програми. Според нея има хора, които изкуствено нагнетяват напрежение и правят спекулации заради наближаващите избори.

"Положението е драматично", обясни обаче пред "Сега" друг високопоставен член на правителствения екип. На практика България не може да докаже, че разполага с механизъм за контрол над полагащите й се европейски пари, нито че одитната агенция е независима от финансовия министър. (Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5360 |24.02.2009 Пл. Орешарски: Няма нищо вярно в слуховете за злоупотреби . 63| 5290 |15.02.2009 Ако Пламен Орешарски не си тръгне до седмица, може да падне правителството . 8| 5480 |29.08.2008 Орешарски: БВП ще достигне 79 млрд. лева догодина . 22| 4571 |11.07.2008 ДСБ обвини Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев в злоупотреби с евросредства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads